"Ózumó" magazin, 2004. december

Vissza a kezdőlapra

A 18 éves Tóth Attila november 4-én érkezett Japánba, pár nappal azelőtt, hogy a Kyushu Basho megkezdődött volna. Érkezése után azonnal csatlakozott az új, sorrendben az 55. szumóistállóhoz, a Chiganoura-beyához.

Attila a heja másik négy rikisijével a kyushui edzőtáborban kezdett el edzeni. Hosszú ideig az alap szumótechnikák, mint például a shiko, suri-ashi és matawari elsajátításában vesz részt. Jó testfelépítésére tud majd alapozni. 187 centi magas és 135 kiló.

Attila édesapja birkózóedző, édesanyja pedig síelő volt. A húga, aki középiskolába jár pedig vívó. Attila kisgyermekként édesapjától kezdett el birkózást tanulni, a szumót pedig 13 évesen ismerte meg. Az Európa-bajnokságon már szemben állt a kazahsztáni Kazafuzannal (aki azóta szandanme-osztálybeli profi szumós, a Nishikido-beya tagja) és a cseh Takanoyamával (szintén szandanme, Naruto-beya). Az ószakai Junior Világbajnokságon pedig a második helyet szerezte meg.

Nem csak fizikai edzéseken vesz részt, hanem a többi külföldi rikishihez hasonlóan megpróbálja megtanulni a japán nyelvet és kultúrát. "Mindig saját magától kezdeményezi a velünk való kommunikációt. A csapathoz való csatlakozása és Kyushuba érkezése között eltelt négy nap alatt megtanulta mind az 50 hiraganát" - tette hozzá a heja menedzsere, az éppen most visszavonult Kiyomori Kubota.

Kubota igen meglepett volt, hogy milyen gyorsan sikerült mindent megértenie. Ahhoz viszont időre van szüksége, hogy hozzászokjon a japán konyhához. Attila jól meg tudja fogni az evőpálcikákat, de még mindig nem nagyon nyerte el a tetszését a csanko-nabe, ezért még étkezései központjában még a kenyér és a burger áll.

Amíg Kyushuban volt, különleges bánásmódban volt része, mivel a saját mavasija akkor még nem volt kész, így az oyakata "fehér" mavasiját használhatta. Úgy tervezik, hogy a dohjón való debütálása a Hatsu Bashón lesz, a mae-zumo osztályban. "A küzdőtéri bemutatkozása után keményen kezdünk el vele edzeni" - mondta Chiganoura oyakata. "Igazán keményen akarok dolgozni, hogy olyan gyorsan, ahogy csak lehet, megküzdhessek Kotooshuval" - tette hozzá Attila.

(Angol szabad fordításból magyarra ültette Pécz Lilla)