Budapest Sun, 2005. szeptember 8.

Vissza a kezdőlapra

Egy magyar a profi ligában

Írta: Mark Buckton
2005. szept. 8.
Fordította: Baumann Gábor


Úgy 2000 évvel ezelőtt, a fiatal japán nemzet felszólítást kapott, hogy legyen tanúja egy szumó küzdelemnek.

Az a küzdelem - alkalmasint két helyi istenség között - úgy hiszik, Japán első küzdelme volt a hatalomért a győztes isten oldalán, akit Take-mikazuchi-nak hívtak; igényt támasztottak a több, mint 4000 szigetből álló szigetvilágra és közben lerakták a legenda szerint a Japán császárság alapjait. Ezzel egyidőben, az esemény megalapozta a sportot is, amelyet ma szumónak ismerünk (vagy a megfelelő japán szóval ozumónak, amennyiben a hivatásos változatról beszélünk).

Aligha gondolták volna az akkori idők istenei és jelenlévő nézői, hogy valaha is egy fiatal idegen Magyarországról megjelennék az ő isteni időtöltésükben a következő évezredekben.

Márpedig pontosan ezt tette az a Budapesttől 100 km-re élő fiatalember, aki 19 évével Japánban jogilag még gyerek. Tóth Attilaként született és nőtt fel, egyike az európai rikishiknek (birkózó), s most versenyzői nevén (shikona) ismerik úgyismint Masutoo. Pontosan nem fordítható le, de az egyesületi mesterének, Masudayamának a nevéből, valamint a kelet és az Európa szavakból alkották meg.

A kedves modorú fiatalembert, akinek a háta mögött több évnyi junior birkózói múlt áll, 2004 júliusában fedezték fel, amikor az oszakai ötödik Junior Szumó Világbajnokságon vett részt, ahol a súlycsoport nélküli kategóriában második helyet szerzett. Később értesítették, hogy Japánba költözhet és amint mondják, a többi már sporttörténelem.

Masutoo, a most főállású rikishi, Japánban, ahol a szumó nem csupán sport, hanem inkább életmód, az ennek megfelelő életet éli.

Hajnali ötkor kel a hét minden napján, mellőzi az ételt és a vizet a gyakorlatok végéig. A 120 kg-t is meghaladó társaival együtt felveszi a durva vászon lágyékkötőt és több órán át edz, gyakorolja a nyomást, lökést, tolást, dobást és tökéletesíti a számtalan technikát, amelyek a szumót azzá teszik, ami, s az sokkal több, mint csupán "kövér fickók pelenkában", ahogy a régi mondás tartja.

Most 135 kg és mezítláb 185 cm magas; még nem olyan eredményes, mint külföldi elődei ebben, a még mindig nagyonis japán sportban, ahol 2005-ben a mongol Asashoryu yokozuna (Nagy Bajnok) uralja a 600-nál is népesebb mezőnyt, amelynek felsőbb régióiban egy bulgár, több orosz, egy grúz és újabban egy észt nemzetiségű harcos képviseli azt a földrészt, amely a Csendes óceánt elválasztja az Atlanti óceántól.

Masutoo a legalacsonyabb rangban, a jonokuchi-ban kezdte idén (2005) januárban, mintegy három évvel később, mint a többi nyugati (a japánok számára egész Eurázsia nyugat - ford.). Ő azonban azt mondja, az idő neki dolgozik. Közben pedig folyamatosan fejlődik.

Miközben az elmúlt hónapokban valamelyest akadályozta egy bokasérülés, amelyet még Magyarországon szerzett birkózás közben, még két osztálynyit kell előrelépnie ahhoz, hogy sekitori-nak nevezzék és fizetést is kapjon ama bizonyos előléptetés nyomán, amelyet úgy ismernek, hogy a poklot választja el a mennyországtól.

Eltökélt abban, hogy a Szeptember 11-25 között tartandó Őszi Nagy Szumó Torna után feljebb jusson egy osztállyal, és ugyanúgy küzd makacs sérülése ellen, mint az ellenfeleivel.

Azt reméli, a 15 napra elosztott 7 mérkőzés (csak a fizetett, felső két osztály harcosai küzdenek meg mind a tizenöt napon) segít kitartani szorult helyzetében és a még korántsem tökéletes, de folyamatosan fejlődő technikája segítségével feljebb juthat ebben az ősi sportban.

Mark Buckton a Sumo Fan Magazine főszerkesztője.
www.sumofanmag.com

Bárki, aki Masutoo-nak üzenne, küldhet e-mail-t (angol nyelvű tárgy-megjelöléssel, de maga a szöveg lehet magyarul vagy egyszerű angolsággal írva) Mark Buckton-nak az alábbi címre:
ed_in_chief KUKAC sumofanmag PONT com