Budapest Sun, 2005. október 6.

Vissza a kezdőlapra

Lassú szumós fejlődés

Írta: Mark Buckton
2005. okt. 6.
Fordította: Baumann Gábor

A tokiói Ryogoku Kokugikan-ban (a nemzeti sportcsarnok) lezajlott Nagy Őszi Szumó Bajnokság összegzéseképpen a tizenéves magyar rikishi, Masutoo, biztosnak, ha nem egyenesen nagyonis szépnek mondható, 5:2-es győzelem-vereség arányt ért el. Ez elég volt ahhoz, hogy visszakerüljön a jonidan osztály élvonalába. Eggyel több győzelem a sandanme osztály valamelyik rangjáig vihette volna, kettővel több pedig még tovább.

Noha az előléptetés mindig pozitív esemény, a 19 éves Tóth Attila - versenyzői nevén Masutoo - igencsak korlátozott számú kimarite-t (a menetet eldöntő fogást) mutatott be öt győzelme kivívása során.

A két oshidashi-val (szemből kitolás) és két hikiotoshi-val (kézzel lehúzás) az utolsó mérkőzéséhez érkező, és ott sukuinage-t (öv nélküli kardobás) alkalmazó, egyedüli magyar szumós újra makacs bokasérülése áldozatának látszott. A két vesztes mérkőzés oka, a visszatolás illetve mawashi-nál fogva kiemelés, olyan hibák egy teljesítményen, amelyekért előléptetésével fizetett ezúttal, amit pedig szeretett volna biztosan a tarsolyában tudni egy éves szumós évfordulója közeledtével.

Masutoo-nak keményen kell az elkövetkező kb. hat héten át dolgoznia, ha testileg és lelkileg készen akar állni a sandanme-be vivő próbára a november 13-27 tartó Kyushu basho alatt.

Némileg hátráltatja, hogy az egyesülete, amely ez ősi sport legfiatalabbika, nem rendelkezik felsőbb osztályú versenyzőkkel, akikkel reggeltől estig gyakorolhatna, így Masutoo vagy fél tucat csapattársával együtt gyakran indul kora reggel a közeli Azumazeki beya-ba. A már visszavonult korábbi yokozuna, Akebono otthona jelenleg csak két felsőbb osztályú sekitori-val és jónéhány, az alsóbb négy osztályban induló versenyzővel rendelkezik, de termékenyítő közeggel szolgál, amelyben a fiatal európai kipróbálhatja magát. Csak az idő a megmondhatója, vajjon ez a magyar férfi, aki 20. születésnapjáig Japánban jog szerint még gyermeknek számít, felveheti-e majd a versenyt európai társaival, az észt Baruto-val , aki most a jurio-ban versenyez, a közép-makuuchi rangú, grúz Kokkai-val vagy a bulgár sekiwake-val (a sumo harmadik legmagasabb osztálya), Kotooshu-val. Az idő dönti majd el és a bokája.

Most azonban a türelem a kulcsa mindennek. Még néhány kiló a jelenlegi 135-höz, még pár centi a mostani 185-höz, hozzá a folyamatos fejlődés, és könnyen lehet, hogy a magyar sajtóban és TV-ben egyre több szumó lesz majd látható az elkövetkező években.

A szerző a Sumo Fan Magazine főszerkesztője.
www.sumofanmag.com