Hírek részletesebben

2021.04.25
Zárt ajtók mögött a Natsu 2021

 

A Japán Szumó Szövetség (JSA/NSK) május 9-től Tokióban zárt ajtók mögött kezdi a 15 napos májusi Natsu Basho tornát.

Három napon keresztül, május 11-ével bezárólag, a tokiói Ryogoku Kokugikanban nem fogadnak nézőket. A JSA döntése összhangban áll a koronavírus-helyzetben elrendelt rendkívüli állapottal, amelyet 23-án hirdettek ki, és Tokió területére is érvényes. Ez április 25-étől május 11-éig tart. Azonban véleményem szerint, ha a vírushelyzet indokolttá teszi, meg is hosszabbíthatják azt.

A JSA azt tervezte, hogy naponta 5000 nézőt enged be, ami a helyszín kapacitásának nagyjából a fele. Ez lesz a második alkalom, hogy a nagy szumó bajnokság nézők nélkül zajlik. A 2020 márciusi tavaszi versenyt teljes egészében zárt ajtók mögött rendezték.

Az idei első két, januári és márciusi bashót szintén Tokióban rendezték, a rendkívüli állapot intézkedései közepette. A kormány irányelvei lehetővé tették a JSA számára, hogy napi 5000 rajongót fogadjon.

2021.04.14
Kotoyúki visszavonult

Kotoyuki

2021. április 14-én a 30 éves volt sekiwake, Kotoyúki visszavonult az aktív szumótól. 2008-ban kezdett a mae-zumóoban, 3 és fél év múlva már a fizetett Júryó osztályban küzdött.

Tavaly év végi sérülése miatt visszacsúszott a Júryóba, majd a januári tornán gyengén teljesített, ezért a márciusi banzukén már a Makushita osztályban szerepelt.

Összesen 77 tornán vett részt, 1-et nyert meg, a Júryóban. Mérlege 480 győzelem és 430 vereség, 70 hiányzás (yasumi). Öt éve, 2016-ban kapta meg egyetlen különdíját, a Shukun-shót. Ugyanazon a márciusi tornán szerezte egyetlen kinboshi győzelmét, Harumafuji yokozuna legyőzésével.

Ez után a sikeres torna után érte el legmagasabb rangját, a sekiwakét.

Ezentúl Kimigahama oyakata lesz.2021.03.31
Masutóó visszavonult

Masutoo

A 35 éves Masutóó Akira, azaz Tóth Attila, "a mi Attilánk" ma bejelentette, hogy visszavonul az aktív szumóból. Pontosan még nem lehet tudni, hogy hogyan folytatja, de hírek szerint Japánban fog maradni.

Attila 16 éve, 2005 elején lépett az Ózumó világába, hogy a sikeres amatőr szumós évek után a japán szumóban is kipróbálja magát.

96 bashón vett részt, egyszer tornát is nyert a Jonokuchi osztályban. Összmérlege 326 győzelem és 276 vereség, 63 napon hiányzott. A legmagasabb elért rangja a Makushita 8 volt, a fizetett osztályokba sosem került fel, ezért különdíjai sincsenek.

Köszönjük, Attila!!! 舛東欧さん、ありがとうございました。

Itt van a szumo.hu Attilának szentelt oldala és itt vannak a mérkőzései részletesen2021.03.31
A kétszázötvenkettedik ózeki

Terunofuji

A Japán Szumószövetség (Nihon Sumó Kyókai) büszkén jelenti be az igazgatótanács ülésének döntését, mely szerint 2021. március 31-én Terunofuji szekivakét előléptették az ózeki rangba. Ezzel ő lett a szumótörténelem 252. ózekije, miután kőkemény munkával visszaküzdötte magát és visszaszerezte rangját. Gratulálunk!!! Banzai! \(^_^)/2021.03.24
Kakuryú visszavonult

Kakuryu

A mai napon a 71. yokozuna, a 35 éves, mongol származású Kakuryú Rikisaburó (eredeti nevén Anand Mangaljalav) bejelentette visszavonulását. Sajnos sérülései miatt ez a márciusi már az ötödik torna volt, amit ki kellett hagynia, nagy volt rajta a nyomás. Nyilatkozatai szerint ő még szerette volna folytatni, végül mégis így döntött.

Kakuryú csaknem húsz éve, a 2001-es novemberi tornán mutatkozott be a Mae-zumóban, első igazi versenye 2002 januárjában volt. Hamar emelkedett a ranglétrán, 4 év múlva elérte a fizetett rangokat, a Júryó osztályt, újabb egy évbe telt az út a legfelső, Makunouchi osztályig, ahol végül 15 és fél évet töltött el.

A profi szumó második legmagasabb rangját, az ózekit 2012 áprilisában nyerte el, a legmagasabb, yokozuna rangba pedig 2014-ben léptették elő. Ám itt elkezdődtek a komoly sérülések, a legutóbbi nagy kihagyást megelőzően is részben vagy egészben 13 tornán nem tudott részt venni.

Összesen 115 bashón vett részt, összesített eredménye 785 győzelem, 497 vereség és 1270 (!) távol töltött nap. A Sandanme osztályban 1, a Makunouchiban 6 tornát nyert meg (yúshó), ugyanitt nyolcszor lett második (jun-yúshó). Különdíjai: 7 Ginó-Shó és 2 Shukun-Shó. Számomra érdekes tény, hogy Maegashira rangú birkózóként egyetlenegy yokozunát sem vert meg.

Ezentúl Kakuryú oyakata néven fog tevékenykedni a Nihon Sumó Kyókai berkein belül.2021.02.01
A Haru Basho Tokióban lesz

  

Mivel a járványhelyzetben nem sok javulás történt Japánban (sem), a Sumó Kyókai úgy határozott, hogy a márciusi tornát Ószaka helyett Tokióban tartják meg, szigorú védelmi intézkedések betartása mellett.

Azok a rikishik, akik személyesen megfertőződtek, vagy a közvetlen környezetükben volt COVID-fertőzött, és emiatt nem vehettek részt a januári bashón, megtarthatják a helyüket a márciusi banzukén. Ez leginkább az alacsonyabb rangú birkózókra érvényes, a magasabb osztályokban, leginkább a szekitori rangok esetén állítólag mégis előfordulhat majd némi átrendeződés.

 2020.11.14
Kotoshogiku visszavonult

Kotoshogiku

A 36 éves, volt ózeki Kotoshogiku 2020. november 14-én jelentette be, hogy 18 és fél év után visszavonul az aktív szumóból.

2002-ben lépett először dohyóra, 2 és fél év múlva már a második, a Júryó osztályban láthattuk. Ezután 15 éven keresztül stabilan a Makunouchi osztályban versenyzett.

Összmérlege 112 tornán 828 győzelem, 676 vereség és 49 hiányzás. A Júryóban egyszer, a legfelső, Makunouchi osztályban is egy alkalommal nyert tornát. Háromszor végzett a második helyen. Teljesítményét összesen 4 Kanto-sho és 3 Shukun-sho különdíjjal jutalmazták. Maegashira rangban 3 alkalommal tudott yokozunát legyőzni (kinboshi). Legmagasabb elért rangja az ózeki, amelyet 32 tornán keresztül viselt.

Visszavonulása után ő lesz Hidenoyama oyakata a Sadogatake-beyában.2020.11.17
Gagamaru visszavonult

Gagamaru

A volt komusubi, a 33 éves Gagamaru 2020. november 17-én fejezte be hivatalosan szumós pályafutását. Valójában utoljára 2020 januárjában lépett dohyóra, de már azt a tornát sem tudta végigküzdeni.

A grúz birkózó 2005-ben mutatkozott be a közönségnek, a 2006-os első tornát meg is nyerte a Jonokuchi osztályban. Ezután többé-kevésbé sikeresen haladt felfelé a ranglétrán, a fizetett, sekitori státuszt 2009 végén érte el.

4 tornát a második, a Júryó osztályban töltött, majd következett az első osztály, a Makunouchi. Gyakorlatilag e két osztály között ingázott. Legmagasabb elért rangja a komusubi volt.

Összesen 89 tornán vett részt. Az említetten felül tornagyőzelmet szerzett még 1-1 alkalommal a Makushita illetve Júryó osztályban, a Makunouchiban egyszer sem szerzett yúshót, egy alkalommal a második helyen végzett. Összmérlege 516 győzelem, 538 vereség és 34 hiányzás. Kétszer részesült Kanto-sho különdíjban és egy alkalommal tudott maegashiraként yokozunát legyőzni.2020.09.30
A kétszázötvenegyedik ózeki

Shodai

A Japán Szumószövetség (Nihon Sumó Kyókai) büszkén jelenti be az igazgatótanács ülésének döntését, mely szerint 2020. szeptember 30-án Shódai szekivakét előléptették az ózeki rangba. Ezzel ő lett a szumótörténelem 251. ózekije. Gratulálunk!!! Banzai! \(^_^)/2020.07.15
Tochiózan visszavonult

Tochiozan

2020. július 15-én a 33 éves volt sekiwake, Tochiózan bejelentette, hogy visszavonul, befejezi versenyzői pályafutását.

A 2005 januári volt az első basho, ahol dohyóra lépett. Hamar haladt felfelé a ranglistán, novemberben már megnyerte a Sandanme osztályban a tornát. A következő év szeptemberében már mint sekitori, a Júryóban mutatkozik be. Ebben az osztályban csak három tornát küzd végig, 2007 márciusától egészen 2019 novemberéig, vagyis 12 és fél éven át a legfelső, a Makunouchi osztály egyik oszlopos tagja. A 2020. márciusi tornán elég gyenge eredménnyel zárt (3-12), a legújabb banzukén a Júryó osztályba sorolták. De még a júliusi torna kezdete előtt visszavonult.

Összesen 92 tornán vett részt, összesített eredménye 661 győzelem és 598 vereség. Mindössze 19 mérkőzéstől maradt távol.

Tornát nem nyert sosem, de egyszer a második helyen végzett (jun-yúshó). Megszerzett különdíjai: 2-2 Kantó-, Ginó- illetve Shukun-shó. Maegashira rangban 6-szor győzött le yokozunát (kinboshi győzelem).

A szumóval nem szakít véglegesen, a jövőben Kiyomigata oyakata néven fog tevékenykedni.2020. július
Hivatalos: lesz júliusi torna

 

A Nihon Sumó Kyókai bejelentette, hogy a tervezetteknek megfelelően megtartják a júliusi tornát.

Ahogy az már korábban ismeretessé vált, a helyszín nem Nagoya, hanem a tokiói szumócsarnok lesz (Kokugikan), ezúttal nem üres nézőtér előtt fognak zajlani a mérkőzések, hanem napi 2500 nézőt be fognak engedni.

A banzuke ugyanaz marad, mint amit kiadtak az elmaradt Natsu Basho előtt.

A nézőknek kötelező maszkot viselni, továbbá belépéskor kézfertőtlenítés, mindenki kap egy kis fertőtlenítő készletet. Nem engednek be senkit, akinek 37,5 foknál magasabb a testhőmérséklete.

Csak 13 órától lehet belépni (eddig ez reggel 8 óra volt), a Makushita meccsek idején. Ha valaki elhagyja a csarnokot, visszatérési lehetőség nincs.

A rikishikkel semmilyen kontaktus nem megengedett, tilos rájuk várni, amikor megérkeznek a Kokugikanba, vagy éppen távoznak onnan.

Tilos az alkoholfogyasztás, az ételárusítás minimális lesz: nem lesz chanko a földszinten, az ételárudák sem nyitnak ki. Zárva lesznek a hivatalos NSK ajándéktárgy-árusítók is.

Kérik a nézőket, hogy tartózkodjanak a hangos szurkolástól, ehelyett tapsolással buzdítsák a versenyzőket.

A nézők lépcsőzetes időpontokban fogják elhagyni a szumócsarnokot.2020. május
Elmarad a Natsu Basho!

Elmarad a májusi torna!

A Nihon Sumó Kyókai bejelentette, hogy miután a japán kormány meghosszabbította a Tokióra vonatkozó rendkívüli állapotot a koronavírus-helyzetre való tekintettel, kénytelenek a májusi szumótornát törölni. A kezdési időpontot már így is kitolták két héttel későbbre, de most úgy döntöttek, hogy a bashót nem lehet megrendezni.

A naptárban a következő nagy esemény a júliusi Nagoya Basho. Ennek az időpontját is módosították, július 5-e helyett 19-én fog kezdődni, ám nem Nagoyában, hanem Tokióban tartják meg, hogy ne kelljen nagy tömegeknek utaznia. A júliusi tornát a márciusihoz hasonlóan zárt ajtók mögött, nézőközönség nélkül rendezik meg.

A szeptemberi tornáról még nincsenek hírek, annyi biztos már, hogy az ezt követő őszi jungyó (amikor bemutató tornákat tartanak Japán-szerte) az idén elmarad.2020.04.17
Toyonoshima visszavonult

Toyonoshima

A volt sekiwake, a márciusi tornán Makushita 2 rangban szereplő Toyonoshima 2020. április 17-én bejelentette, hogy befejezi birkózói pályafutását.

A 2002 márciusi tornán lépett először dohyóra, akkor még eredeti nevén, mint Kajiwara, meg is nyerte első tornáját, majd újrázott a második tornán, ekkor már a Jonidan osztályban. Egy év múlva már a Makushitában találhatjuk, itt egy évig szerepelt, utána 2016-ig a legfelső osztályban, a Makunouchiban, néhány tornát leszámítva. Ebben az évben sérülés érte, és ezután többnyire már a Makushitában birkózott. 2018 végén még vissza tudott kerülni a sekitori rangba, de már gyengébbek voltak az eredményei.

Legmagasabb elért rangja a sekiwake volt. A Júryó osztályban 2 tornát megnyert, a Makunouchiban ez nem jött össze, de 5-ször végzett a második helyen (jun-yúshó). 4 Ginó-shó, 2 Shukun-shó és 3 Kantó-shó különdíjat szerzett. Maegashira rangban 4-szer győzött yokozuna ellen (kinboshi): egyszer győzött Hakuhó ellen, Harumafujit háromszor verte meg.

Összmérlege 109 tornán 703 győzelem, 641 vereség, 68 versenynapon hiányzott. Elmondhatjuk, hogy egy igen sikeres rikishitől búcsúzunk.

Ezentúl ő lesz Izutsu oyakata a Japán Szumószövetségben.2020. május
2 hét csúszás a tornák időpontjában

 

A Nihon Sumó Kyókai bejelentette, hogy a 2020. májusi (Natsu) és a júliusi (Nagoya) torna a meghirdetettnél 2 héttel később kezdődik. A szövetség nem árusít belépőjegyeket.

Az új időpontok:

Natsu Basho: május 24. - június 7.
Nagoya Basho: július 19. - augusztus 2.2020.03.25
A kétszázötvenedik ózeki

Asanoyama

A Japán Szumószövetség (Nihon Sumó Kyókai) büszkén jelenti be az igazgatótanács ülésének döntését, mely szerint 2020. március 25-én Asanoyama szekivakét előléptették az ózeki rangba. Ezzel ő lett a szumótörténelem 250. ózekije. Gratulálunk!!! Banzai! \(^_^)/2020.01.28
Góeidó visszavonult

Goeido

2020. január 28-án Góeidó ózeki (33) bejelentette, hogy visszavonul az aktív szumóból.

15 éve, 2005 márciusában lépett először a "nagy dohjóra", mindjárt meg is nyerte első tornáját és villámgyorsan emelkedett fel a ranglétrán. A következő év végi tornán (három további tornagyőzelemmel a tarsolyában) már sekitoriként mutatkozhatott be, 2007 szeptemberében pedig már a legfelső osztályban szumózott, kezdésnek egy különdíjat is megszerzett.

2010-ben sérülésekkel bajlódott, egy teljes (és egy fél) tornát ki is kellett hagynia, ekkor 1 torna idejére vissza is csúszott a második osztályba, a Júryóba. Jó eredménnyel viszont sikerült rögtön visszakapaszkodnia, és már mindvégig a felső, a Makunouchi osztályban maradt.

Kitartó munkával, rengeteg különdíjat és második helyezést elérve végül 2014 júliusában megkapta a profi szumó második legmagasabb rangját, az ózekit.

A 2016-os Aki (szeptemberi) Bashót megnyerte. 2017-18-ban többször is vissza kellett lépnie sérülés miatt, és sok tornán csak gyenge eredményeket tudott csak elérni. A tavalyi novemberi tornán is csak az első napon szerepelt, az idei januárin pedig végig részt vett ugyan, de nagyon rossz eredménnyel zárta. Márciusra elvesztette volna rangját, de ő ózekiként akart visszavonulni.

Összesen 90 tornán vett részt, ebből 73-on a Makunouchi osztályban. 1180 mérkőzésének mérlege 696 győzelem és 493 vereség. 66 tornanapot hagyott ki. 1 tornagyőzelem (yúshó), 7 második hely (jun-yúshó), különdíjként 3 Kantó-shó, 5 Shukun-shó és 3 Ginó-shó van a tarsolyában. Meglepő módon viszont csak 1 kinboshit szerzett, azaz Maegashiraként csak 1 yokozunát győzött le (Asashóryút 2010-ben).

Ezentúl a Sakaigawa-beyában fog tevékenykedni mint Takekuma oyakata.2019.09.12
Yoshikaze visszavonult

Yoshikaze

2019. szeptember 12-én az Aki Bashón nem induló, a banzukén egyébként Juryo 7 rangban szereplő volt sekiwake Yoshikaze úgy döntött, hogy befejezi aktív szumós pályafutását.

2004 januárjában lépett először dohyóra még osztályon kívül (mae-zumo). A rákövetkező tornán a Jonokuchi osztályban kivívta a yúshót. A szeptemberi tornán már a Sandanméban szerezte meg a tornagyőzelmet, majd mindjárt a Makushita osztály következett. Ekkor még eredeti nevén, mint Onishi birkózott.

A 2005. júliusi tornán már mint sekitori szerepelt, a Júryóban. Ekkor kapott új shikonát, vagyis "harci nevet". 2006 januárjában, vagyis belépése után kerek két évvel már a legfelső osztályban, a Makunouchiban találhatjuk. 2016-ban és 2017-ben szumózott az elért legmagasabb rangjában, sekiwakeként.

Tornát sekitoriként már nem nyert ugyan, de így is nagyon eredményes volt. 4 Gino-Sho, 2 Shukun-Sho és 4 Kanto-Sho különdíjat kapott, és maegashira rangban 8-szor győzött le yokozunát (kinboshi).

2019. májusában megsérült és rossz eredménnyel zárt, a júliusi tornát teljesen kihagyta és már ezen a tornán sem indult el.

Összesen 94 bashón a mérlege 649 győzelem és 642 vereség. 30 napon nem vett részt.

Ezentúl a Nihon Sumó Kyókai berkeiben mint Nakamura oyakata folytatja tovább.2019.07.16
Aminishiki visszavonult

Aminishiki

2019. július 16-án Nagoyában a volt sekiwake, a jelenleg a Júryó osztály 11-es helyén szereplő 40 éves Aminishiki bejelentette, hogy visszavonul az aktív szumótól.

1997. januárjában, több mint 22 éve lépett először a dohyóra, 135 tornán szerepelt. Összmérlege 907 győzelem, 908 vereség. A legfelső, Makunouchi osztályban 2000. novemberében mutatkozott be, és 2016. májusáig szerepelt ott. A legmagasabb elért rangja a sekiwake.

2016-ban sérülés miatt ki kellett hagynia majdnem két egész tornát, emiatt lecsúszott a ranglétrán, néha sikerült ugyan visszatérnie a Makunouchiba, de javarészt a Júryó osztályban birkózott.

Különdíjai: 6 Ginó-shó, 4 Shukun-shó és 2 Kantó-shó. Maegashira rangban 8-szor győzött yokozuna ellen, azaz 8 kinboshit gyűjtött be.2019.03.27
A kétszáznegyvenkilencedik ózeki

Takakeisho

A Japán Szumószövetség (Nihon Sumó Kyókai) büszkén jelenti be az igazgatótanács ülésének döntését, mely szerint 2019. március 27-én Takakeisho szekivakét előléptették az ózeki rangba. Ezzel ő lett a szumótörténelem 249. ózekije. Gratulálunk!!! Banzai! \(^_^)/2019.01.22
Takekaze visszavonult

Takekaze

A volt sekiwake, Takekaze 2019. január 22-én bejelentette, hogy visszavonul az aktív szumóból.

2002 májusában lépett be, Makushita Tsukedashi rangban, és első tornáját 6-1 eredménnyel zárta.

Összmérlege 687 győzelem, 746 vereség és 46 hiányzás, összesen kereken 100 torna alatt. 2003-ban a Juryo osztályban tornát nyert. Egyszer a második helyen végzett (jun-yusho) a legfelső osztályban, szerzett 2 Kantó-sho különdíjat és 1 kinboshit.

Sérülés miatt tavaly májustól nem ment neki jól a szumó, csupa make-koshival végzett, utolsó, 2019. januári tornáján mindössze 1 győzelem jött össze neki.

Ezután a Sumo Kyokai berkeiben mint Oshiogawa oyakata fog tevékenykedni.2019.01.16
Kisenosato visszavonult

Kisenosato

2019. január 16-én visszavonult Kisenosato yokozuna, aki hosszú-hosszú évek múltán az első japán származású rikishi lett, akit a professzionális japán szumó legmagasabb rangjába emeltek 2017-ben, enyhítve ezzel a mongol "uralmat" a yokozuna rangban.

Sajnos Kisenosato yokozunasága tragikus fordulatot vett, mindjárt a második tornáján, 2017 májusában megsérült, és az elkövetkező 9 tornájából egyetlenegyet tudott végigküzdeni. Hármat teljesen ki is kellett hagynia.

Kisenosato trófeái: 2 Yusho, 12 Jun-Yusho, 1 Gino-Sho, 5 Shukun-Sho, 3 Kanto-Sho és 3 Kinboshi. 2004-ben a Makushita osztályban is megnyerte a tornát. Összmérlege: 101 tornán (2002-től) 800 győzelem, 496 vereség és 100 hiányzás.

Várjuk az újabb japán yokozunát.2019. január
Szolgálati közlemény

 

Mint azt már észrevettétek, sajnos elmaradtak a januári tornával kapcsolatos, valamint egyáltalán az új évre vonatkozó frissítések. Személyes okokból nem állt módomban a honlap frissítése, de igyekszem majd fokozatosan mindent feltenni, remélhetőleg még a januári torna vége előtt. A naptár mindenesetre most már jól "jár" :) és Masutoo eredményei is aktualizálva vannak.2018.05.30
A kétszáznegyvennyolcadik ózeki

Tochinoshin

A Japán Szumószövetség (Nihon Sumó Kyókai) büszkén jelenti be az igazgatótanács ülésének döntését, mely szerint 2018. május 30-án Tochinoshin szekivakét előléptették az ózeki rangba. Ezzel ő lett a szumótörténelem 248. ózekije. Gratulálunk!!! Banzai! \(^_^)/2017.11.29
Harumafuji visszavonult

Harumafuji

2017. november 29-én a botrány hatására Harumafuji yokozuna kénytelen volt bejelenteni visszavonulását a szumóból, ezzel pontot téve majdnem 17 éves sportpályafutása végére.

Ami eddig biztos, az az, hogy november elején a yokozuna megütötte (vagy megverte) Takanoiwát, leütötte egy sörösüveggel, más verziók szerint a karaoke-gép távirányítójával és/vagy egy hamutartóval.

Harumafuji néhány nap elteltével beismerte tettét és nyilvánosan bocsánatot kért, ám Takanoiwa mestere, Takanohana oyakata megtette ellene a feljelentést. A rendőrségi vizsgálat még zajlik.

Harumafuji 2001-ben mutatkozott be a dohyón, akkor még Ama néven. Mindjárt az első tornáját megnyerte a Jonokuchi osztályban, majd fokozatosan egyre feljebb és feljebb lépegetett a ranglétrán. Egy év múlva már a Sandanme, majd 2004-ben a második, a Júryó osztály tornagyőztese lett. Innen 4 további évébe telt, amíg elérte a szumó második legmagasabb rangját, az Ózekit. Az idáig vezető út nagyon küzdelmes, sok különdíjat és egy kinboshit is hozott. Ekkor még nem szerzett tornagyőzelmet a Makunouchi osztályban. Az új ózeki felvette a Harumafuji nevet, amelyet máig viselt. Özekiként 4 tornagyőzelmet (yúshó) jegyez.

Pontosan öt éve léptették elő a legmagasabb, a yokozuna rangba. Ez alatt az idő alatt még öt yúshó került a tarsolyába, a legutóbbi (ami egyben az utolsónak is bizonyult) az idén szeptemberben.2017.05.31
A kétszáznegyvenhetedik ózeki

Takayasu

A Japán Szumószövetség (Nihon Sumó Kyókai) büszkén jelenti be az igazgatótanács ülésének döntését, mely szerint 2017. május 31-én Takayasu szekivakét előléptették az ózeki rangba. Ezzel ő lett a szumótörténelem 247. ózekije. Gratulálunk!!! Banzai! \(^_^)/2017.01.25
A hetvenkettedik jokozuna

Kisenosato

A Japán Szumószövetség (Nihon Sumó Kyókai) büszkén jelenti be az igazgatótanács ülésének döntését, mely szerint 2017. január 25-én Kisenosato ózekit előléptették a jokozuna rangba. Ezzel ő lett a szumótörténelem 72. jokozunája. Banzai! \(^_^)/2016.07.31
Meghalt a volt Chiyonofuji yokozuna

Kokonoe

2016. július 31-én 61 éves korában elhunyt Kokonoe oyakata, a volt legendás nagy yokozuna, Chiyonofuji. Hasnyálmirigyrákban szenvedett. Pályafutása 21 éven át, 1970-től 1991-ig tartott. 125 tornán vett részt, mérlege 1045-437-170. Összesen 31 tornát nyert meg a legfelső osztályban, ezzel sokáig tartotta a rekordot, míg Hakuho yokozuna túl nem szárnyalta ezt. Nyugodjon békében.

Részletesen a Wikipedia cikkében2015.11.20
Meghalt Kitanoumi rijicho

Kitanoumi

2015. november 20-án Fukuokában szívroham miatt meghalt Kitanoumi oyakata, rijicho, a volt 55. yokozuna, Kitanoumi. Ő volt a Japán Szumószövetség (Nihon Sumo Kyokai) elnöke. Nyugodjon békében.

Részletesen a Wikipedia cikkében2015.06.20
Meghalt a volt Takanonami ózeki

Takanonami

2015. június 20-án Ószakában szívroham miatt meghalt Otowayama oyakata, akit Takanonami néven ismerhettek a szumót régebben követők. 1994. márciusában lérte a profi szumó második legmagasabb rangját, de 2000-ben sérülések és éppen szívproblémák miatt el is vesztette azt. 2004-ben vonult vissza az aktív birkózástól. A Takanohana-Wakanohana-Akebono-Musashimaru korszak szintén jelentős és nagyon népszerű alakja volt. Nyugodjon békében.2015.05.27
A kétszáznegyvenhatodik ózeki

Terunofuji

A Japán Szumószövetség (Nihon Sumó Kyókai) büszkén jelenti be az igazgatótanács ülésének döntését, mely szerint 2015. május 27-én Terunofuji szekivakét előléptették az ózeki rangba. Ezzel ő lett a szumótörténelem 246. ózekije. Gratulálunk!!! Banzai! \(^_^)/2014.07.30
A kétszáznegyvenötödik ózeki

Goeido

A Japán Szumószövetség (Nihon Sumó Kyókai) büszkén jelenti be az igazgatótanács ülésének döntését, mely szerint 2014. július 30-án Góeidó szekivakét előléptették az ózeki rangba. Ezzel ő lett a szumótörténelem 245. ózekije. Gratulálunk!!! Banzai! \(^_^)/2014.03.26
A hetvenegyedik jokozuna

Kakuryu

A Japán Szumószövetség (Nihon Sumó Kyókai) büszkén jelenti be az igazgatótanács ülésének döntését, mely szerint 2014. március 26-án Kakuryú ózekit előléptették a jokozuna rangba. Ezzel ő lett a szumótörténelem 71. jokozunája. Banzai! \(^_^)/2013.01.19
Meghalt Taihó, a Nagy Yokozuna

Harumafuji

Az Ózumó történetében a legtöbb, 32 tornagyőzelemmel büszkélkedő 48. yokozuna, Taihó (Naya Koki) 2013. január 19-én egy tokiói kórházban elhunyt.

A Nihon Sumo Kyokai közleménye szerint a 72 éves Taihó halálának közvetlen oka szívroham (kamrai elégtelenség) volt.

1956 szeptemberében lépett a dohyóra, a 61-es Aki Bashón szerzett győzelme után léptették elő yokozunává. Az ő és nagy riválisa, Kashiwado neve fémjelezte az ezt követő éveket. 1971 májusában vonult vissza az aktív birkózástól, és saját istállóját vezette azóta. 1977-es agyvérzéséből felépült, de az utóbbi években már rendszeres kórházi kezelésre szorult.

Összes eredménye2012.09.26
A hetvenedik jokozuna

Harumafuji

A Japán Szumószövetség (Nihon Sumó Kyókai) büszkén jelenti be az igazgatótanács ülésének döntését, mely szerint 2012. szeptember 26-án Harumafuji ózekit előléptették a jokozuna rangba. Ezzel ő lett a szumótörténelem 70. jokozunája. Gratulálunk!!! Banzai! \(^_^)/2012.03.28
A kétszáznegyvennegyedik ózeki

Kakuryu

A Japán Szumószövetség (Nihon Sumó Kyókai) büszkén jelenti be az igazgatótanács ülésének döntését, mely szerint 2012. március 28-án Kakuryú szekivakét előléptették az ózeki rangba. Ezzel ő lett a szumótörténelem 244. ózekije. Gratulálunk!!! Banzai! \(^_^)/2011. március
A csalásbotrány miatt visszavonult rikishik névsora

Makunouchi:

Hakuba
Kasugao
Koryu
Kotokasuga
Mokonami
Sokokurai
Tokusegawa      

Juryo:

Asofuji
Chiyohakuho
Hoshikaze
Kiyoseumi
Kyokunankai
Shimotori
Toyozakura
Wakatenro      

Alsóbb osztályokból:

Enatsukasa
Hoshihikari
Jumonji
Kirinowaka
Masatsukasa
Mokonami
Sakaizawa
Shirononami
Yamamotoyama      

Oyakata:

Ex-Kaiho
Ex-Kasuganishiki


2011. március
Elmarad a Haru Basho!

A Nihon Sumó Kyókai a február elején kirobbant újabb botrány, a meccsek megbundázása (yaocho) miatt olyan döntést hozott, amelyre 1946 óta nem volt példa:

az egész márciusi tornát törölte az idei (2011) versenynaptárból!!!

A baseball-fogadásos botránnyal kapcsolatos nyomozás során a rendőrség átvizsgálta az érintett rikishik mobiltelefonjait, és ennek során találtak bizonyítékokat arra, hogy Júryó rikishik 100.000 yenért adtak-vettek meccseket.

A bundabotrányba keveredett szumósok közül a Japan Times eddig Chiyohakuhó és Enatsukasa, valamit Takenawa oyakata (ex-Tochisakae) nevét említette.

Két rikishi, Chiyohakuhó és az azóta már visszavonult Kasuganishiki telefonján Kaihó (szintén visszavonult már), Shótenró, Shimotori, Kóryú, Toyozakura, Kyokunankai, Wakatenró, Kiyoseumi, Shirononami, Yamamotoyama és Enatsukasa nevét tartalmazó üzeneteket találtak.

Enatsukasa kivételével valamennyien a Júryó osztályban voltak a kérdéses időben. 9-en a 28-ból, szóval a Júryó egyharmada csalt!

A Kyókai törölte továbbá az összes idei bemutató országjáró túrát (jungyó) is. Ha a nyomozás elhúzódik, a Natsu Basho megtartása is veszélybe kerülhet.2010. július
A 2010 Nagoya Basho banzuke elhalasztva!

A Nihon Sumó Kyókai, vagyis a Japán Szumószövetség úgy döntött, hogy a II. világháború utáni időszakban eddig példátlan módon nem adja ki a meghirdetett időben a soron következő torna banzukéját. A döntés hátterében a szumóvilágot megrázó szerencsejáték-fogadási-zsarolási botrány áll. Japánban tilos a szerencsejáték minden formája, rengeteg birkózó, oyakata, fodrász és egyéb, a szumóvilágban szereplő személy keveredett bele sorozatos baseball-fogadásokba, illegális kártyajátékokba, egyéb szerencsejátékba, valamint a tetovált, feketeöltönyös, feketeszemüveges urak mindenféle zsarolási ügyeibe. Egész istállókat (heya) kellett bezárni, letartóztatások is voltak, a szponzorok sorra mondták le a birkózók támogatását, ezáltal az egész Nagoya Basho megrendezése veszélybe került.

Szerencsére magát a tornát megtartják, viszont a banzukét csak július 5-én, hétfőn fogják kiadni.

Az alábbi birkózók ki fogják hagyni a tornát:

Makuuchi: Kotomitsuki Toyonoshima Miyabiyama Toyohibiki Goeido Okinoumi Yoshikaze Wakakoyu

Juryo: Chiyohakuho Daido Kasuganishiki Kiyoseumi Futeno

Makushita: Furuichi Kobo

A következő oyakaták is ilyen vagy olyan módon belekeveredtek a botrányba, és a júliusi torna során nem végezhetnek szumós tevékenységet:

Musashigawa (rijicho!!!), Sadogatake, Michinoku (riji), Hakkaku, Kokonoe (riji), Dewanoumi (riji), Oguruma, Onomatsu, Kasugano, Miyagino és Kise.

A Kyókai július 4-én dönt majd a lefokozásokról.2007.05.30
A hatvankilencedik yokozuna

Hakuho

A Japán Szumószövetség (Nihon Sumó Kyókai) büszkén jelenti be az igazgatótanács ülésének döntését, mely szerint 2007. május 30-án Hakuhó ózekit előléptették a yokozuna rangba. Ezzel ő lett a szumótörténelem 69. yokozunája.

Videó a Shiranui-stylusú első dohyó-iriről     Még egy videó2003.12.07
Takanohana oyakata elvesztette a pert

Takanohana

A tokiói kerületi bíróság úgy döntött, hogy a bizonyítékok elégtelensége miatt nem indítja meg azt a pert, amelynek keresetét rágalmazás és becsületsértés miatt Takanohana ojakata nyújtotta be a Shukan Weekly Post című újság ellen.

Takanohana azért perelte be a kiadót, mert az újság 2000 októberében azt írta, hogy az ojakata 10 millió jent veszített különféle tőzsdei akciók során. Az ügyről a tokiói ügyészség már megállapította, hogy szükség lenne egyértelmű és megdönthetetlen bizonyítékokra, de Takanohana ragaszkodott hozzá, hogy a bíróság is vizsgálja meg.2003.12.04
Takamisakari újra edz

Takamisakari

Takamisakari úgy döntött, hogy lemond a reklám-szereplésekről és inkább a szumóra koncentrál. Több mint harminc felkérése van jelenleg, de Azumazeki ojakata úgy határozott, hogy jobb lenne, ha visszautasítaná ezeket. Takamisakari rövid időn belül már három reklámfilmet forgatott és rengeteg plakáton is szerepel. "Bár a Kyokai részéről nagy nyomás nehezedik rám, hogy engedélyezzem ezeket a forgatásokat, másfelől ott van a rengeteg feladat, ami Takamisakari előtt áll." - jelentette ki Azumazeki. Takamisakari pocsék, komuszubi rangban elért 5-10-s tornát tudhat a háta mögött, részben az Asashóryúval folytatott edzőmérkőzésen szerzett sérülése miatt.