Visszavonult szekitorik

Ichinojó visszavonult

Ichinojo

2023. május 3-án krónikus hátfájdalmak miatt visszavonult sokak kedvence, Ichinojó. A mongol származású birkózó a 2013 novemberi tornán mutatkozott be, majd 2014 januárjában rögtön a Makushita osztályban kezdett tsukedashi rangban. Májusban már az alacsonyabb fizetett szumóosztályban, a Júryóban lépett a dohyóra, meg is nyerte az első tornáját. Szeptembertől pedig egészen 2023 márciusáig a Makunouchi osztályban szerepelt. Ez volt az utolsó aktív tornája, már ismét a Júryó osztályban, de 14-1 eredménnyel azért megnyerte a yúshót búcsúzóul.

Legmagasabb elért rangja a sekiwake volt. Összeredménye 55 bashón 408 győzelem és 328 vereség, 73 napon hiányzott sérülései miatt. Egy tornát megnyert a legfelső osztályban, 2022 júliusában. 3 Shukun-shó és 1 Kantó-shó különdíjat is szerzett, és a yokozunák sem tekinthették könnyű prédának, hiszen 9 alkalommal verte meg őket maegashiraként (kinboshi győzelem).

Mivel nem birtokol a Sumó Kyókaiban részvényt (kabu), nem tud oyakataként tovább tevékenykedni, ezért el is hagyja a szumó világát, hírek szerint vissza is tér majd Mongóliába.

Hakuhó visszavonult

Hakuho

Valószínűleg már többen hallottátok, sokat emlegették az utóbbi időben, igazából még korábbra is vártuk a bejelentést, de most lett hivatalos: 2021. szeptember 30-án a 69. yokozuna, HAKUHO Sho bejelentette visszavonulását. Sérülései miatt egyre több tornát volt kénytelen kihagyni, a szeptemberit mondjuk konkrétan a Miyagino-beyában felbukkant COVID-vírus miatt, de elmondása szerint már úgy érezte, hogy a novemberi tornán nem tudna már yokozunaként helytállni.

Hivatalosan 2001 márciusában lépett először dohyóra. Három év múlva már a Júryóban versenyzett.

103 tornán vett részt, mérlege 1093 győzelem, 199 vereség és 253 kihagyott mérkőzés. A Júryó osztályban 1, a Makuuchi osztályban 45 tornagyőzelmet ért el, ezzel övé a modern kori szumó győzelmi rekordja, amit valószínűleg sokáig nem fog senki sem megdönteni.

Megszerzett különdíjai: 2 Ginó-shó, 3 Shukun-shó és 1 Kantó-shó. Csak azért nem több, mert több mint 15 évig ózeki illetve yokozuna rangban küzdött. Egyetlen yokozunát győzött le maegashiraként, Asashóryú "kollégáját" 2004-ben.

Saját szumóistállót akar alapítani, hírek szerint már épül is, de adminisztratív okok miatt egyelőre a Miyagino-beyában marad és Magaki oyakata néven tevékenykedik tovább.

Kotoyúki visszavonult

Kotoyuki

2021. április 14-én a 30 éves volt sekiwake, Kotoyúki visszavonult az aktív szumótól. 2008-ban kezdett a mae-zumóoban, 3 és fél év múlva már a fizetett Júryó osztályban küzdött.

Tavaly év végi sérülése miatt visszacsúszott a Júryóba, majd a januári tornán gyengén teljesített, ezért a márciusi banzukén már a Makushita osztályban szerepelt.

Összesen 77 tornán vett részt, 1-et nyert meg, a Júryóban. Mérlege 480 győzelem és 430 vereség, 70 hiányzás (yasumi). Öt éve, 2016-ban kapta meg egyetlen különdíját, a Shukun-shót. Ugyanazon a márciusi tornán szerezte egyetlen kinboshi győzelmét, Harumafuji yokozuna legyőzésével.

Ez után a sikeres torna után érte el legmagasabb rangját, a sekiwakét.

Ezentúl Kimigahama oyakata lesz.

Kakuryú visszavonult

Kakuryu

2021. március 24-én a 71. yokozuna, a 35 éves, mongol származású Kakuryú Rikisaburó (eredeti nevén Anand Mangaljalav) bejelentette visszavonulását. Sajnos sérülései miatt ez a márciusi már az ötödik torna volt, amit ki kellett hagynia, nagy volt rajta a nyomás. Nyilatkozatai szerint ő még szerette volna folytatni, végül mégis így döntött.

Kakuryú csaknem húsz éve, a 2001-es novemberi tornán mutatkozott be a Mae-zumóban, első igazi versenye 2002 januárjában volt. Hamar emelkedett a ranglétrán, 4 év múlva elérte a fizetett rangokat, a Júryó osztályt, újabb egy évbe telt az út a legfelső, Makunouchi osztályig, ahol végül 15 és fél évet töltött el.

A profi szumó második legmagasabb rangját, az ózekit 2012 áprilisában nyerte el, a legmagasabb, yokozuna rangba pedig 2014-ben léptették elő. Ám itt elkezdődtek a komoly sérülések, a legutóbbi nagy kihagyást megelőzően is részben vagy egészben 13 tornán nem tudott részt venni.

Összesen 115 bashón vett részt, összesített eredménye 785 győzelem, 497 vereség és 1270 (!) távol töltött nap. A Sandanme osztályban 1, a Makunouchiban 6 tornát nyert meg (yúshó), ugyanitt nyolcszor lett második (jun-yúshó). Különdíjai: 7 Ginó-Shó és 2 Shukun-Shó. Számomra érdekes tény, hogy Maegashira rangú birkózóként egyetlenegy yokozunát sem vert meg.

Ezentúl Kakuryú oyakata néven fog tevékenykedni a Nihon Sumó Kyókai berkein belül.

Gagamaru visszavonult

Gagamaru

A volt komusubi, a 33 éves Gagamaru 2020. november 17-én fejezte be hivatalosan szumós pályafutását. Valójában utoljára 2020 januárjában lépett dohyóra, de már azt a tornát sem tudta végigküzdeni.

A grúz birkózó 2005-ben mutatkozott be a közönségnek, a 2006-os első tornát meg is nyerte a Jonokuchi osztályban. Ezután többé-kevésbé sikeresen haladt felfelé a ranglétrán, a fizetett, sekitori státuszt 2009 végén érte el.

4 tornát a második, a Júryó osztályban töltött, majd következett az első osztály, a Makunouchi. Gyakorlatilag e két osztály között ingázott. Legmagasabb elért rangja a komusubi volt.

Összesen 89 tornán vett részt. Az említetten felül tornagyőzelmet szerzett még 1-1 alkalommal a Makushita illetve Júryó osztályban, a Makunouchiban egyszer sem szerzett yúshót, egy alkalommal a második helyen végzett. Összmérlege 516 győzelem, 538 vereség és 34 hiányzás. Kétszer részesült Kanto-sho különdíjban és egy alkalommal tudott maegashiraként yokozunát legyőzni.

Kotoshogiku visszavonult

Kotoshogiku

A 36 éves, volt ózeki Kotoshogiku 2020. november 14-én jelentette be, hogy 18 és fél év után visszavonul az aktív szumóból.

2002-ben lépett először dohyóra, 2 és fél év múlva már a második, a Júryó osztályban láthattuk. Ezután 15 éven keresztül stabilan a Makunouchi osztályban versenyzett.

Összmérlege 112 tornán 828 győzelem, 676 vereség és 49 hiányzás. A Júryóban egyszer, a legfelső, Makunouchi osztályban is egy alkalommal nyert tornát. Háromszor végzett a második helyen. Teljesítményét összesen 4 Kanto-sho és 3 Shukun-sho különdíjjal jutalmazták. Maegashira rangban 3 alkalommal tudott yokozunát legyőzni (kinboshi). Legmagasabb elért rangja az ózeki, amelyet 32 tornán keresztül viselt.

Visszavonulása után ő lesz Hidenoyama oyakata a Sadogatake-beyában.

Tochiózan visszavonult

Tochiozan

2020. július 15-én a 33 éves volt sekiwake, Tochiózan bejelentette, hogy visszavonul, befejezi versenyzői pályafutását.

A 2005 januári volt az első basho, ahol dohyóra lépett. Hamar haladt felfelé a ranglistán, novemberben már megnyerte a Sandanme osztályban a tornát. A következő év szeptemberében már mint sekitori, a Júryóban mutatkozik be. Ebben az osztályban csak három tornát küzd végig, 2007 márciusától egészen 2019 novemberéig, vagyis 12 és fél éven át a legfelső, a Makunouchi osztály egyik oszlopos tagja. A 2020. márciusi tornán elég gyenge eredménnyel zárt (3-12), a legújabb banzukén a Júryó osztályba sorolták. De még a júliusi torna kezdete előtt visszavonult.

Összesen 92 tornán vett részt, összesített eredménye 661 győzelem és 598 vereség. Mindössze 19 mérkőzéstől maradt távol.

Tornát nem nyert sosem, de egyszer a második helyen végzett (jun-yúshó). Megszerzett különdíjai: 2-2 Kantó-, Ginó- illetve Shukun-shó. Maegashira rangban 6-szor győzött le yokozunát (kinboshi győzelem).

A szumóval nem szakít véglegesen, a jövőben Kiyomigata oyakata néven fog tevékenykedni.

Toyonoshima visszavonult

Toyonoshima

A volt sekiwake, a márciusi tornán Makushita 2 rangban szereplő Toyonoshima április 17-én bejelentette, hogy befejezi birkózói pályafutását.

A 2002 márciusi tornán lépett először dohyóra, akkor még eredeti nevén, mint Kajiwara, meg is nyerte első tornáját, majd újrázott a második tornán, ekkor már a Jonidan osztályban. Egy év múlva már a Makushitában találhatjuk, itt egy évig szerepelt, utána 2016-ig a legfelső osztályban, a Makunouchiban, néhány tornát leszámítva. Ebben az évben sérülés érte, és ezután többnyire már a Makushitában birkózott. 2018 végén még vissza tudott kerülni a sekitori rangba, de már gyengébbek voltak az eredményei.

Legmagasabb elért rangja a sekiwake volt. A Júryó osztályban 2 tornát megnyert, a Makunouchiban ez nem jött össze, de 5-ször végzett a második helyen (jun-yúshó). 4 Ginó-shó, 2 Shukun-shó és 3 Kantó-shó különdíjat szerzett. Maegashira rangban 4-szer győzött yokozuna ellen (kinboshi): egyszer győzött Hakuhó ellen, Harumafujit háromszor verte meg.

Összmérlege 109 tornán 703 győzelem, 641 vereség, 68 versenynapon hiányzott. Elmondhatjuk, hogy egy igen sikeres rikishitől búcsúzunk.

Ezentúl ő lesz Izutsu oyakata a Japán Szumószövetségben.

Goeido visszavonult

Goeido

2020. január 28-án Góeidó ózeki (33) bejelentette, hogy visszavonul az aktív szumóból.

15 éve, 2005 márciusában lépett először a "nagy dohjóra", mindjárt meg is nyerte első tornáját és villámgyorsan emelkedett fel a ranglétrán. A következő év végi tornán (három további tornagyőzelemmel a tarsolyában) már sekitoriként mutatkozhatott be, 2007 szeptemberében pedig már a legfelső osztályban szumózott, kezdésnek egy különdíjat is megszerzett.

2010-ben sérülésekkel bajlódott, egy teljes (és egy fél) tornát ki is kellett hagynia, ekkor 1 torna idejére vissza is csúszott a második osztályba, a Júryóba. Jó eredménnyel viszont sikerült rögtön visszakapaszkodnia, és már mindvégig a felső, a Makunouchi osztályban maradt.

Kitartó munkával, rengeteg különdíjat és második helyezést elérve végül 2014 júliusában megkapta a profi szumó második legmagasabb rangját, az ózekit.

A 2016-os Aki (szeptemberi) Bashót megnyerte. 2017-18-ban többször is vissza kellett lépnie sérülés miatt, és sok tornán csak gyenge eredményeket tudott csak elérni. A tavalyi novemberi tornán is csak az első napon szerepelt, az idei januárin pedig végig részt vett ugyan, de nagyon rossz eredménnyel zárta. Márciusra elvesztette volna rangját, de ő ózekiként akart visszavonulni.

Összesen 90 tornán vett részt, ebből 73-on a Makunouchi osztályban. 1180 mérkőzésének mérlege 696 győzelem és 493 vereség. 66 tornanapot hagyott ki. 1 tornagyőzelem (yúshó), 7 második hely (jun-yúshó), különdíjként 3 Kantó-shó, 5 Shukun-shó és 3 Ginó-shó van a tarsolyában. Meglepő módon viszont csak 1 kinboshit szerzett, azaz Maegashiraként csak 1 yokozunát győzött le (Asashóryút 2010-ben).

Ezentúl a Sakaigawa-beyában fog tevékenykedni mint Takekuma oyakata.

Yoshikaze visszavonult

Yoshikaze

2019. szeptember 12-én az Aki Bashón nem induló, a banzukén egyébként Juryo 7 rangban szereplő volt sekiwake Yoshikaze úgy döntött, hogy befejezi aktív szumós pályafutását.

2004 januárjában lépett először dohyóra még osztályon kívül (mae-zumo). A rákövetkező tornán a Jonokuchi osztályban kivívta a yúshót. A szeptemberi tornán már a Sandanméban szerezte meg a tornagyőzelmet, majd mindjárt a Makushita osztály következett. Ekkor még eredeti nevén, mint Onishi birkózott.

A 2005. júliusi tornán már mint sekitori szerepelt, a Júryóban. Ekkor kapott új shikonát, vagyis "harci nevet". 2006 januárjában, vagyis belépése után kerek két évvel már a legfelső osztályban, a Makunouchiban találhatjuk. 2016-ban és 2017-ben szumózott az elért legmagasabb rangjában, sekiwakeként.

Tornát sekitoriként már nem nyert ugyan, de így is nagyon eredményes volt. 4 Gino-Sho, 2 Shukun-Sho és 4 Kanto-Sho különdíjat kapott, és maegashira rangban 8-szor győzött le yokozunát (kinboshi).

2019. májusában megsérült és rossz eredménnyel zárt, a júliusi tornát teljesen kihagyta és már ezen a tornán sem indult el.

Összesen 94 bashón a mérlege 649 győzelem és 642 vereség. 30 napon nem vett részt.

Ezentúl a Nihon Sumó Kyókai berkeiben mint Nakamura oyakata folytatja tovább.

Aminishiki visszavonult

Aminishiki

2019. július 16-án Nagoyában a volt sekiwake, a jelenleg a Júryó osztály 11-es helyén szereplő 40 éves Aminishiki bejelentette, hogy visszavonul az aktív szumótól.

1997. januárjában, több mint 22 éve lépett először a dohyóra, 135 tornán szerepelt. Összmérlege 907 győzelem, 908 vereség. A legfelső, Makunouchi osztályban 2000. novemberében mutatkozott be, és 2016. májusáig szerepelt ott. A legmagasabb elért rangja a sekiwake.

2016-ban sérülés miatt ki kellett hagynia majdnem két egész tornát, emiatt lecsúszott a ranglétrán, néha sikerült ugyan visszatérnie a Makunouchiba, de javarészt a Júryó osztályban birkózott.

Különdíjai: 6 Ginó-shó, 4 Shukun-shó és 2 Kantó-shó. Maegashira rangban 8-szor győzött yokozuna ellen, azaz 8 kinboshit gyűjtött be.

Takekaze visszavonult

Takekaze

A volt sekiwake, Takekaze 2019. január 22-én bejelentette, hogy visszavonul az aktív szumóból.

2002 májusában lépett be, Makushita Tsukedashi rangban, és első tornáját 6-1 eredménnyel zárta.

Összmérlege 687 győzelem, 746 vereség és 46 hiányzás, összesen kereken 100 torna alatt. 2003-ban a Juryo osztályban tornát nyert. Egyszer a második helyen végzett (jun-yusho) a legfelső osztályban, szerzett 2 Kanto-sho különdíjat és 1 kinboshit.

Sérülés miatt tavaly májustól nem ment neki jól a szumó, csupa make-koshival végzett, az utolsó, 2019. januári tornáján mindössze 1 győzelem jött össze neki.

Ezután a Sumo Kyokai berkeiben mint Oshiogawa oyakata fog tevékenykedni.

Kisenosato visszavonult

Kisenosato

2019. január 16-én visszavonult Kisenosato yokozuna, aki hosszú-hosszú évek múltán az első japán származású rikishi lett, akit a professzionális japán szumó legmagasabb rangjába emeltek 2017-ben, enyhítve ezzel a mongol "uralmat" a yokozuna rangban.

Sajnos Kisenosato yokozunasága tragikus fordulatot vett, mindjárt a második tornáján, 2017 májusában megsérült, és az elkövetkező 9 tornájából egyetlenegyet tudott végigküzdeni. Hármat teljesen ki is kellett hagynia.

Kisenosato trófeái: 2 Yusho, 12 Jun-Yusho, 1 Gino-Sho, 5 Shukun-Sho, 3 Kanto-Sho és 3 Kinboshi. 2004-ben a Makushita osztályban is megnyerte a tornát. Összmérlege: 101 tornán (2002-től) 800 győzelem, 496 vereség és 100 hiányzás.

Várjuk az újabb japán yokozunát.

Harumafuji visszavonult

Harumafuji

2017. november 29-én a botrány hatására Harumafuji yokozuna kénytelen volt bejelenteni visszavonulását a szumóból, ezzel pontot téve majdnem 17 éves sportpályafutása végére.

Ami eddig biztos, az az, hogy november elején a yokozuna megütötte (vagy megverte) Takanoiwát, leütötte egy sörösüveggel, más verziók szerint a karaoke-gép távirányítójával és/vagy egy hamutartóval.

Harumafuji néhány nap elteltével beismerte tettét és nyilvánosan bocsánatot kért, ám Takanoiwa mestere, Takanohana oyakata megtette ellene a feljelentést. A rendőrségi vizsgálat még zajlik.

Harumafuji 2001-ben mutatkozott be a dohyón, akkor még Ama néven. Mindjárt az első tornáját megnyerte a Jonokuchi osztályban, majd fokozatosan egyre feljebb és feljebb lépegetett a ranglétrán. Egy év múlva már a Sandanme, majd 2004-ben a második, a Júryó osztály tornagyőztese lett. Innen 4 további évébe telt, amíg elérte a szumó második legmagasabb rangját, az Ózekit. Az idáig vezető út nagyon küzdelmes, sok különdíjat és egy kinboshit is hozott. Ekkor még nem szerzett tornagyőzelmet a Makunouchi osztályban. Az új ózeki felvette a Harumafuji nevet, amelyet máig viselt. Özekiként 4 tornagyőzelmet (yúshó) jegyez.

Pontosan öt éve léptették elő a legmagasabb, a yokozuna rangba. Ez alatt az idő alatt még öt yúshó került a tarsolyába, a legutóbbi (ami egyben az utolsónak is bizonyult) az idén szeptemberben.

Asasekiryu visszavonult

Asasekiryu

A volt sekiwake, a márciusi tornán Makushita 9 rangban 3-4 eredményt elérő Asasekiryú 2017. május 15-én visszavonult az aktív birkózástól.

A szintén mongol születésű rikishi 2000 januárjában lépett először a dohyóra hivatalos mérkőzésen. 3 év elég volt neki ahhoz, hogy a legfelső osztályt elérje, ahol 9 évig versenyzett. Ezután sérülés miatt lecsúszott a második osztályba, a Júryóba.

104 tornán vett részt, összmérlege 687-679-36. Tornát a Jonidan és Júryú osztályban nyert, különdíjai a Makunochi osztályban: 2 Gino-Sho, 1 Shukun-Sho, 1 Kanto-Sho.

Ezentúl Nishikijima oyakata néven tevékenykedik tovább a Takasago-beya berkein belül.

Wakanosato visszavonult

Wakanosato

Egy Nagy Öregtől kell megint búcsúznunk. Wakanosato, a volt sekiwake, aki a legutóbbi tornán Júryó 11 rangban 4-11 eredménnyel zárt, és lecsúszott a Makushita osztályba, 2015. szeptember 3-án visszavonult az aktív birkózástól.

1992 márciusában állt először a dohyóra hivatalos mérkőzésen. Májusban már meg is nyerte a legalsó osztályban a tornát. Ezután némi hullámzás következett a ranglétrán, de hamarosan töretlenül haladt felfelé. Az 1997. márciusi tornán már a Makushita, majd novemberben a Júryó osztályban vitte el a tornagyőzelmet. Ezt még négyszer meg tudta ismételni az évek folyamán. 2000 óta szumózott a legfelső, Makunouchi osztályban (néhány tornát leszámítva), ahol ha tornagyőzelmet nem is szerzett már, viszont annál több különdíjat kapott. Szám szerint 4 Kanto-, 4 Shukun- és 2 Gino-sho a teljesítménye, Maegashira rangban 2 yokozunát (Wakanohana és Asashóryú) győzött le.

Összmérlege 914-783-124 (140 torna alatt).

Ezentúl Nishiiwa oyakata néven tevékenykedik tovább a Tagonoura-beyában.

Kyokutenho visszavonult

Kyokutenho

A volt sekiwake, a legutóbbi tornán Maegashira 11 rangban 3-12 eredményt elérő Kyokutenhó 2015. július 27-én visszavonult az aktív birkózástól.

A mongol születésű rikishi 1992 márciusában mutatkozott be a dohyón. 4 év múlva már a Júryó osztályban szerepelt. 1999 májusa óta folyamatosan a legfelső osztályban birkózott, kivéve egy sérülés miatt kihagyott torna utáni, a Júryóban eltöltött bashót 2007-ben.

Összmérlege 927-944-22. 1 Yusho (2012 Natsu), 1 Jun-Yusho, 7 Kanto-Sho, 2 Kinboshi.

Ezentúl Oshima oyakata néven tevékenykedik tovább a Tomozuna-beya berkein belül.

Tochinowaka visszavonult

Tochinowaka

A koreai Tochinowaka, a Kasugano-beya 26 éves birkózója 2014. december 15-én visszavonult az aktív szumózásból.

Első mérkőzése 2007 júliusában volt a Mae-zumó "osztályban".

Összesen 47 tornán mérkőzött, ebből 18-at a legfelső, Makunouchi osztályban. Sajnos egyetlen tornát sem sikerült megnyernie, és különdíjban sem részesült. Legmagasabb elért rangja a Maegashira 1. Összesített eredménye: 267-244-11.

Kotooshu visszavonult

Kotooshu

A bolgár Kotooshu volt ózeki, a Sadogatake-beya 31 éves rikishije 2014. március 20-án visszavonult az aktív versenyzéstől.

Első mérkőzése 2002 novemberében volt a Mae-zumóban. A következő tornáját megnyerte a Jonokuchi osztályban. Hamar haladt felfelé a ranglétrán, a 2004-es Haru Bashón a Makushita, Nagoyában már a Júryó osztályban nyert tornát.

Összesen 68 tornán vett részt, ebből 57-et a Makunouchi osztályban küzdött végig. A legfelső osztályban nyolc torna után a kilencediken, 2006. januárjában már ózeki rangban lépett a dohjóra. Rangját több mint 7 éven át megtartotta, 2013 őszén sérülésekkel bajlódott, majd 2014-re elveszítette a címét és mint sekiwake küzdötte végig a januári bashót, a márciusi torna 12. napján pedig bejelentette visszavonulását.

Egyszer, a 2008-as Natsu Bashón ő emelhette fel a Császári Kupát. Összesített eredménye 537-337-63. Különdíjai: 3 Kantó-Shó, 2 Shukun-Shó.

Aran visszavonult

Aran

Az orosz Aran volt sekiwake, a Mihogaseki- és Kasugano-beya 29 éves szekitorija 2013. október 18-án visszavonult az aktív versenyzéstől.

Először 2007 januárjában lépett a dohjóra. A következő tornát megnyerte a Jonokuchi osztályban. Másfél évvel később már a Júryó osztályban, fizetett rikishiként mérkőzött. Ebben az osztályban is megnyerte a második tornáját, és a legfelső osztályba léphetett elő, azóta itt szerepelt.

Összesen 40 tornán vett részt, ebből 29-et a Makunouchi osztályban küzdött végig. Összesített eredménye 263-258. Különdíjai: 2 Kantó-Shó.

Baruto visszavonult

Baruto

Az észt Baruto volt ózeki, a Mihogaseki- és Onoe-beya 29 éves versenyzője 2013. szeptember 11-én visszavonult az aktív szumótól.

Első tornája 2004. májusában volt. Alig egy évvel később, a 2005-ös Aki Bashón már a Júryó osztályban mérkőzött. Addig az alacsonyabb osztályokban kétszer nyert tornát. A Júryóban 3-szor, és 2012. januárjában a legfelső osztályban is. 2010. májusában lett ózeki. A tavalyi két utolsó tornát sérülés miatt kihagyta, ezzel elveszítette rangját is. Idén két tornát még végigszumózott, de a májusi közepén sérülés miatt vissza kellett lépnie.

Összesen 56 tornán vett részt, ebből 41-et a legfelső, Makunouchi osztályban küzdött végig. Összesített eredménye 431-213-102. Különdíjai: 1 Ginó-Shó, 1 Shukun-Shó, 5 Kantó-Shó.

Miyabiyama visszavonult

Miyabiyama

Miyabiyama volt ózeki, a Musashigawa majd Fujishima-beya 36 éves versenyzője 2013. március 25-én visszavonult az aktív szumótól.

1998-ban a Nagoya Bashón lépett először dohyóra Makushita Tsukedashi rangban.

Összesen 88 tornán vett részt, ebből 82-t a legfelső, Makunouchi osztályban küzdött végig. Összesített eredménye 654-582-68. Az első négy tornáját megnyerte, az ötödiken már a Makunouchiban versenyzett. 2000-2001-ben ózeki volt, rangját sorozatos sérülések miatti gyengébb szereplés miatt elvesztette, és nem is tudta már visszaszerezni. 5 Kantó-, 2 Shukun- és 1 Ginó-shó különdíjat is begyűjtött, valamint 2 kinboshit, azaz maegashiraként kétszer győzött le yokozunát (Asashóryút mindkétszer).

Ezentúl Futagoyama oyakata néven fog tevékenykedni.

Takamisakari visszavonult

Takamisakari

Takamisakari volt komusubi, az Azumazeki-beya 36 éves versenyzője 2013. január 27-én visszavonult az aktív szumótól.

1999-ben a Haru Bashón lépett dohyóra Ószakában Makushita Tsukedashi rangban.

Összesen 83 tornán vett részt, 563-564-46 összesített eredménnyel. A Júryó osztályban 1 tornagyőzelmet szerzett, a legfelső osztályban egyet sem. 2 Ginó-, 1 Shukun- és 2 Kantó-shó különdíjat kapott. Maegashiraként kétszer vert yokozunát, így 2 kinboshi is szerepel eredményeinek listáján. A szumórajongók körében rendkívül népszerű volt a mérkőzései előtt bemutatott "önhergelő" felkészülései miatt.

Ezentúl Furiwake oyakata néven fog tevékenykedni.

Bushuyama visszavonult

Bushuyama

Bushúyama volt maegashira, a Fujishima-beya szekitorija 2013. január 27-én visszavonult az aktív szumótól.

Első tornája 1999. januárjában volt, három évig eredeti nevén, Yamauchiként versenyzett. Ő is Makushita Tsukedashi rangban kezdett.

Összesen 84 tornán vett részt, 416-427-25 összesített eredménnyel. A Júryó osztályban 2 tornagyőzelmet szerzett, különdíjat egyet sem kapott.

Ezentúl Onogawa oyakata néven fog tevékenykedni.

Kokkai visszavonult

Kokkai

Kokkai volt komusubi, az Oitekaze-beya grúz rikishije 2012. szeptember 21-én visszavonult az aktív szumótól.

2001-ben a májusi tornán mutatkozott be a tokiói közönségnek. Két év alatt felküzdötte magát a szekitorik közé, a Júryó osztályba, majd négy torna után felkerült a Makunouchiba.

Összesen 68 tornán vett részt, 446-458-10 összesített eredménnyel. A Jonidan, Sandanme, Makushita és Júryó osztályban 1-1 tornagyőzelmet szerzett, a legfelső osztályban egyet sem, egyszer végzett jun-yúshóval, vagyis második helyezettként. 2 Kantó-shó különdíjat kapott. Maegashiraként egyszer vert yokozunát, így 1 kinboshi is szerepel eredményeinek listáján.

Tochinonada visszavonult

Tochinonada

Tochinonada volt sekiwake, a Kasugano-beya rikishije 2012. január 22-én visszavonult az aktív szumótól.

Az 1996-os Hatsu Bashón mutatkozott be a dohyón Makushita Tsukedashi rangban, még eredeti nevén, Gotóként.

Összesen 96 tornán vett részt, 669-700-31 összesített eredménnyel. A Júryó osztályban 2 tornagyőzelmet szerzett, a legfelső osztályban egyet sem, viszont kétszer is megszorongatta az aktuális tornagyőzteseket. 1 Ginó-, 2 Kantó- és 3 Shukun-shó a végső mérlege. Maegashiraként tizenkétszer vert yokozunát, így 12 kinboshi is szerepel eredményeinek listáján.

Ezentúl Takenawa oyakata néven fog tevékenykedni, a volt Yótsukasát váltva ebben a pozícióban.

Tamanoshima visszavonult

Tamanoshima

Tamanoshima volt sekiwake, a Kataonami-beya versenyzője 2011. november 21-én visszavonult az aktív szumótól.

1998-ban Ószakában lépett először a dohyóra, még Tamanonada néven.

Összesen 82 tornán szerepelt, 557-583-4 összesített eredménnyel. A Júryó osztályban 1 tornagyőzelmet szerzett, a legfelső osztályban ez nem sikerült, viszont 2 jun-yúshó azért bekerült a tarsolyába. 1 Gino- és 5 Kanto-sho a végső mérlege. Maegashiraként megverte Musashimarut és Asashóryút is, így 2 kinboshija is volt.

Kaio ózeki visszavonult

Kaio

Kaió Hiroyuki volt ózeki, a Tomozuna-beya tagja 2011. július 19-én visszavonult az aktív birkózástól.

Az 1988-as Haru Bashón lépett először a dohyóra, még eredeti nevén, mint Koga. 1992. januárjára küzdötte fel magát a második, a Júryó osztályba. Az 1993-as Natsu Bashón pedig már a Makunouchi osztályban küzdött, igaz, ekkor még csak egy torna erejéig, de a novemberi tornára visszamászott, és azóta végig a legfelső osztályban szerepelt. 1995-97-ben egymás után 13 tornán küzdött sekiwake rangban, de az áhított ózeki rangtól mindig elválasztotta valami. Szorgalmasan gyűjtötte viszont a különdíjakat, és maegashiraként még 6 alkalommal yokozunát is vert.

Az ózeki címet az 2000-es júliusi torna után kapta meg, és ezt 65 egymást követő tornán, 11 évig meg is őrizte, csak Chiyotaikaitól eltérően az ő rangja többször került veszélybe.

Összesen 140 tornán vett részt, 1047-699-158 összesített eredménnyel. A Sandanme és Makushita osztályban 1-1, a legfelsőben, a Makunouchiban 5 tornagyőzelem (valamint 11 jun-yusho), továbbá 10 Shukun- és 5 Kanto-sho a végső mérlege.

Tosanoumi visszavonult

Tosanoumi december 15-én bejelentette, hogy visszavonul. A Tatekawa nevet fogja viselni, és az Isenoumi-beyában marad, mint edző. Pályafutása során néhány nagy balszerencse is érte - hatszor ért el kachikoshit Komusubi rangban anélkül, hogy Sekiwakévé léptették volna elő, Maegashira 2 rangban is négyszer, de nem került Sanyaku rangba akkor sem. Sekiwakeként soha nem ért el kachikoshit.

Tosanoumi a valaha volt legeredményesebb rikishik egyike, a Makushita Tsukedashi rangban kezdte. Listavezető a legtöbb basho (101), a legtöbb lejátszott mérkőzés (1466), a legtöbb győzelem (732), a legtöbb Makunouchi-osztálybeli basho (80) rangsorában. Tochinonada közelíti csak meg 78 bashóval.

Ő lépett fel a legtöbbször a Makunouchiban (1183) és második a legfelső osztályban elért győzelmek számát felsoroló listán (Wajima az első, 620 győzelemmel). Ő volt a legidősebb rikishi, aki a Makunouchiban versenyzett (utoljára az Aki bashón) Takamiyama óta (1984) és Terao óta (2002) a legöregebb Juryo-rikishi.

Asashóryú yokozuna visszavonult

Asashoryu

Asashóryú Akinori, Nagy Yokozuna (Takasago-beya) 2010. február 4-én visszavonult az aktív birkózástól.

Az 1999-es Hatsu Bashón lépett először a dohyóra. A májusi és a júliusi tornát meg is nyerte osztályában, az Aki Bashón már a Makushitában küzdött. 2000. szeptemberére már a második, a Júryó osztályban szumózott. A 2001-es januári tornán pedig már a Makunouchi osztályban mutatkozhatott be. Szinte minden tornán kapott valamilyen különdíjat.

Az ózeki címet a 2002. júliusi torna után kapta meg, yokozunává fél év múlva, 2003. márciusában léptették elő, ekkor volt túl a második Makunouchi yúshóján, amelyet még 23 követett.

25 tornagyőzelmével Taihó (32) és Chiyonofuji (31) után ő a harmadik legeredményesebb yokozuna. Ezt a pozíciót még bő két évig nem veszi el tőle senki.

Chiyotaikai visszavonult

Chiyotaikai

Chiyotaikai Ryúji volt ózeki, a Kokonoe-beya tagja 2010. január 13-án visszavonult az aktív birkózástól.

Az 1992-es Kyúshú Bashón lépett először a dohyóra, még eredeti nevén, mint Hiroshima. 1995. júliusára már a második, a Júryó osztályban folytatta a küzdelmet. Az 1997-es őszi tornán pedig már a Makunouchi osztályban mutatkozhatott be.

Az ózeki címet az 1999-es januári torna után kapta meg, Ószakában már ebben a rangban szerepelt, amelyet 65 egymást követő tornán, majdnem 11 évig meg is őrzött. A 2010-es Hatsu Bashóra sajnos elveszítette a rangot, és a negyedik napon mint sekiwake vonult vissza. Összesen 104 tornán vett részt, 771-528-115 eredménnyel. Tarsolyában a Júryó osztályban 2, a legfelsőben 3 tornagyőzelem (valamint 7 jun-yusho), valamint 3 Gino-, 1 Shukun- és 1 Kanto-sho lapul. A tsupparik (mocskos nagy pofonok :)) nagymestere ezentúl a Kokonoe-beya állományában mint Sanoyama oyakata fog tevékenykedni. Mint rikishi, hiányozni fog nagyon.

Dejima visszavonult

Dejima

Dejima Takeharu (ez az eredeti neve is), a Musashigawa-beya tagja visszavonult az aktív birkózástól.

Az 1996. márciusi tornán debütált a Makushita osztályban, novemberre már felküzdötte magát a Júryóba. Az 1997-es ószakai tornán már a Makunouchi osztályban mutatkozhatott be.

Legeredményesebb tornája éppen 10 éve volt, a tornagyőzelem mellett mind a három különdíjat is megkapta. Ezt követően előléptették ózekivé. Másfél év után azonban a sorozatos sérülések miatt elkezdett gyengélkedni, ózeki rangját elveszítette, és többé már nem is tudta visszaszerezni.

Még nyolc évig szumózott változó eredményességgel, míg most, az emlékezetes, Akebono elleni győzelmének 10. évfordulóján, bejelentette visszavonulását. A jövőben mint Onaruto oyakata tevékenykedik majd a Szumószövetség berkeiben.