A torna felénél

 

Vissza a Hírek oldalra

 

A novemberi Basho első felének lefutása után csak Tochiazuma ülhet le elégedetten a párnájára. Megverték már mind a két Yokozunát, három Ózeki náluk jóval lejjebb rangsorolt harcosoktól kapott ki, és a szép, klasszikus fogásokat alkalmazó birkózók egyelőre make-koshira állnak. Várhatóan újabb névvel bővül a Makuuchi osztály, ugyanis a Juryoban rendületlenül menetel a győzelem felé a Makushitából még csak idén felkerült, 22 éves grúz Kokkai.

 

De lássuk a legjobbakat.

Rögtön az első napon szép küzdelmett vívott Ashashoryu és Iwakiyama, természetesen a mongol bajnok győzőtt yorikirivel, ha nem is könnyedén. A torna első felében számos mérkőzés csak hosszabb-rövidebb ideig tartó lökdősődés volt, amit a japán nézők is unhatnak, mert Chiyotaikai első napi, brutális oshidashiját Tochinonada ellen egyszerűen kifütyülte a közönség.

 

Tochiazuma most rettentő erős, és az első hat nap után vereség nélkül néz a további küzdelmek elé. Erőteljes győzelmet aratott Kotomitsuki (M1) ellen; Wakanosatóval egy nehéz, hosszú összecsapást követően egyszerre kerültek földre, és az újrajátszásban végül legyőzte a Sekiwakét; majd Toki, Iwakiyama, Miyabiyama és Kyokutenho is kikapott tőle. Kevésbé lehet elégedett Chiyotaikai. A 27 éves, amúgy roppant erős Ózeki (57-es bicepsze egy cm-rel több, mint Schwarzeneggeré volt fénykorában) gyakran szenved el vereséget lényegesen lejjebb rangsorolt birkózóktól, és a tornák további küzdelmein hiába jeleskedik, a Yokozuna rangot így bizony aligha éri el. Miyabiyama (M4) és Tamanoshima (M3) hasonlóképp győzte le: egyszerűen mögé kerültek az oshidashit erőltető Chiyotaikainak és a dohyo szélét határoló kötélnél megtorpanó, no. 1-es Ózekit egyszerűen kibillentették a küzdőtérről.

 

A Sanyaku harcosok közül rosszul áll a szénája a mezőny talán legszebb birkózását bemutató Sekiwake Kyokutenhonak. Mindössze egy győzelmet aratott, igaz, azt Musashimaru ellen. Hat vereséget szedett össze, így még gyengébben teljesített a keleti Komusubi Iwakiyama, bár valószínűleg a mezőny legszerencsétlenebb sorsolása jutott eddig neki: eddig Asashoryu,  Kaio, Chiyotaikai, Tochiazuma, Wakanosato és Takamisakari voltak az ellenfelei. Takamisakari mérlege sem túl jó, Asashoryu, Musashimaru és az Ózeki rang megtartásáért küzdő Musoyama ellen tehetetlen volt.

 

Ha már  többször megemlítettük Musashimaru Yokozunát, a sorozatos kudarcot elszenvedő, talán túlságosan testes harcosnak lehet, hogy el kellene gondolkodnia a visszavonuláson. Kyokutenho mellett Tochinonada  és Tamanoshima is győzött ellene. Asashoryu a szokásos, fantasztikus erőbedobásokkal végrehajtott győzelmeket aratja, viszont az eddig nagyszerűen küzdő Tochiazuma ellen ő is tehetetlen volt. A Banzuke rangsorának közepén, Maegashira 7-ként bújik meg Hokutoriki. Nos, a 26 éves, 183 cm magas és 152 kg-os harcos, aki tavaly év elején került a felső osztályba, ezen a tornán még szintén nem szenvedett vereséget. Igaz, hogy vele azonos szintre rangsorolt, vagy gyengébb birkózókat győzött le, azonban a szumóban a győzelem a fontos.

 

-Comic-