Daishoma
(Kyodo Press - ford. Kiss Attila)

Vissza a Cikkek indexhez

(Született 1979. január 12-én, Kócsi tartomány Nakamura városában)

A Dai-Sho-Ma név "ma" (azaz "ló") tagját Szakamoto Rjóma, egy az Edo-korban Kócsi tartományban élő híres gondolkodó és aktivista tiszteletére kapta. Daishoma nagyon kedveli ezt a sikonát, mert - mint mondja - egy "Hatalmas Szárnyaló Paripát" szimbolizál.

Habár Daishoma a Japán Egyetem Szumóklubjának tagjaként szerzett felsőfokú végzettséget, szumós pályafutását mégis a Mae-zumóban kezdte. Első fellépése, a tavalyi Hatsu Basho óta folyamatosan haladt előre a ranglétrán, míg az Aki Basho-n végre elérte a keleti 17-es Makushita rangot. Mivel a tornát 5 győzelemmel és 2 vereséggel fejezte be, jelenleg a Dzsúrjó rangok "szárnyaló magasságában" tartózkodik.

Daishoma (eredeti nevén Szaeki Takahito) már másodikos korában elkezdett ismerkedni a szumó világával. Negyedikestől kilencedikes koráig egyszerűen nem volt ellenfele Sikoku szigetén, olyannyira kimagaslott a többiek közül. Ezt követően tanulmányait a jól ismert, sportra szakosodott Szaitama Szakae középiskolában folytatta, majd csatlakozott az elitnek számító Japán Egyetemi (Nichi-Dai) Szumó Klubhoz.

A Nichi-Dai évek alatt gyakran beárnyékolta pályáját egy másik versenyző, a 2 méter magas Narita (aki szintén az Oitekaze-bejához tartozott, de már visszavonult az Ózumóból).

Egy másik amatőr vesenyző - aki szintén a figyelem középpontjába került - Kakioze a Nittai Dai Egyetemről, aki jelenleg a Makushita osztályban küzdi egyre feljebb magát (nyugati 20-as Makusita rangban 4 győzelmet és 3 vereséget számlált az Aki Bashón).

Daishoma egyetlen egyéni címet sem szerzett, és mivel a kollégiumi évek alatt rendkívül csendes és szerény tanuló volt, nem is került az amatőr szumóban a rajongók figyelmének középpontjába. Ezután viszont keményebben kezdett el dolgozni, mint bárki más. Szilárdan eltökélte, hogy egy napon a leghíresebb rikisiket fogja legyőzni. A nehéz munka az egyetem harmadik évére meghozta gyümölcsét, állandó tagjává vált a Nichi-Dai szumócsapatának, ami vitathatatlanul a legjobb az amatőr szumó világában.

Legkedveltebb technikája a "hidari-yotsu". Mivel nem oly termetes (182 cm magas, 138 kg), általában megpróbál fejjel menni az ellenfeleinek. Szerencsére kiváló edzőpartnerekkel van megáldva, mióta csatlakozott a profi szumóhoz (Ózumó), melyben kétségkívül látványos előmenetelt ért el.

"Ő egy igazán komoly fiú. Ha magára hagynám, ő akkor is folytatná, sosem hagyja félbe az edzést. Személyes életcélomnak tekintem, hogy megóvjam őt attól, hogy megölje saját magát (nevetés). Párszor elmondtam már, hogy igazán nem tudom mit kellene vele még tennem. Olyan nyílt, becsületes ember"- mondta róla csapatának vezetője, Oitekaze ojakata (a korábbi Daishoyama maegasira).

Azt mondják, Daishoma gyakran oly keményen edz, hogy a szó szoros értelmében véve fél órával előbb elalszik, mielőtt a hejában takarodó lenne. Végül azért a kemény munka megtérül Daishomának, hiszen a a régi egyetemi szumótársai közül ő áll jelenleg legközelebb a szekitori rangokhoz .