Takanohana visszatérése
(ford. Kiss Attila)

Vissza a Cikkek indexhez

Szeptember 23-án, egy tokiói szállodában összeült a Jokozuna Választó Bizottság. Nem túl meglepő módon a beszélgetés középpontjában Takanohana jokozuna és az ő Aki Bashón nyújtott teljesítménye állt.

Tsuneo Watanabe, a bizottság elnöke lelkendezve mondta, hogy Takanohana megjelenése rendkívül "karizmatikus" volt, nevét mindörökre beírta a szumó történelemkönyvébe mint minden idők egyik legnagyobb jokozunája.

"Képesség, elszántság, felelősség - ő mindezekkel rendelkezik. Nyilvánvaló, hogy rendkívül karizmatikus alakja a szumó világának. Úgy fognak emlékezni rá, mint a szumótörténelem egyik legnagyobb jokozunájára. Alig várom a következő tornát, örömmel venném ha megszerezné a júsót." - mondta Watanabe. "Takanohana minden bizonnyal még két-három évig is képes lesz versenyezni. Remélem, hogy át tudja adni a fiatalabb rikisiknek ezt a szellemi fegyelmet, amivel rendelkezik."

Watanabe volt az a bizottsági tag, aki korábban ragaszkodott hozzá, hogy Takanohana vegyen részt az Aki Bashón, legkevesebb 12 győzelmet elérve, vagy vonuljon vissza. Szigorú álláspontját azzal indokolta, hogy Takanohana nem csatlakozott a többi birkózóhoz a gyakorló edzéseken a tornát megelőző szokenen (bizottsági erőnlét-szemlén).

"Igazán csalódott voltam. Ha ezután is azt várja még valaki, hogy engedékeny legyek, lemondok az elnöki tisztemről" - mondta állítólag Watanabe a bizottsági tagoknak. "Magasra tettem a mércét, világossá téve azt, hogy szerintem Takanohana elvesztette a motiváltságát. Figyelve azonban a tornán nyújtott teljesítményét, rájöttem hogy ha nyolc vagy több győzelmet sikerül szereznie, a következő tornán még előbbre fog jutni" - magyarázta Watanabe.

Makiko Uchidate véleménye azonban kellemetlenül érte Watanabét, megtörve a békés és boldog hangulatot, ami addig jellemezte a találkozót. Megkérdezte ugyanis, hogy tudnak a tanács tagjai döntéseket hozni egy jokozuna visszavonulásának ügyében úgy, hogy közülük csak hárman vették a fáradságot és nézték meg élőben a tornát.

Watanabe azzal védekezett, hogy "Megfáztam, de a torna ideje alatt a TV-n figyelemmel kísértem a mérkőzéseket. Figyeltem a kommentárokat, és úgy találtam, hogy így jobban meg tudom érteni az eseményeket. Meg kell mondanom, hogy mi amatőrök jobban megértjük a szumót a TV-n keresztül nézve, és többet is tudunk így tanulni. - Habár én vagyok a tulajdonosa a Giants-nek (japán profi baseball- csapat), mégsem megyek el mind a 140 meccsükre" - tette hozzá Watanabe. Végül zaklatottan közölte a riporterekkel, hogy ne tegyenek fel több sértegető kérdést, majd távozott a helyiségből.

[Pár tornával ezelőtt épp Uchidate asszony volt az, aki leteremtette Musashimarut, hogy kocsmázik ahelyett, hogy edzésre járna (sérült volt Maru), nem ment el a szokenre, meg hogy egy ilyen ember mit keres egyáltalán a szumóban. Ha jól emlékszem, ez egy olyan torna előtt volt, amit Maru megnyert. :-) - Bandey]

* Tsuneo Watanabe a tulajdonosa a Jomiuri Simbun című napilapnak, a Nihon TV kereskedelmi tévéhálózatnak és a Tokyo Giants-nek, ami a Japán Baseball Liga egyik osztályának győztes csapata.

Makiko Uchidate, aki egyedüli női tagja a bizottságnak, jól ismert író, tévésorozatát pár éve sugározták a Nippon Hoso Kyokai reggeli szumó műsorában.