Takanohana ragaszkodik mindkét gyűrűjéhez
(A Japan Today cikke, ford. Kiss Attila)

Vissza a Cikkek indexhez

Hosszú hiányzás után Takanohana jokozuna végül csatlakozott az őszi szumó tornához Tokióban, ott, ahol legutóbb elvesztette a döntőt jokozunatársával, Musashimaruval szemben.

Takanohana sosem volt éppen a szavak embere, de ezúttal pláne nem volt könnyű kiszedni belőle bármit is akár a tornán, akár előtte vagy azt követően. A torna 15 napja alatt végig csendben maradt, az edzéseken is hallgatag volt. Amikor a segítők hátrakötötték a haját, lecsukta a szemeit, egy centimétert sem mozdult, résnyire sem nyitotta ki a száját.

"Emlékszem azokra az időkre, amikor Takanohana belépett a szumó világába" mondja egy tudósító. "A média egész nap a nyomában volt. Egyik éjszaka, miután elhagyta a Kokugikan területét, beugrott a kocsijába, rálépett a gázra és elszáguldott. Keresztülhajtott a piros lámpákon, csinált pár visszafordulást, végül sikerült leráznia az őt üldöző riportereket. Négy órával később tért végül haza."

Szumónézők szerint Takanohana az elmúlt tornán szintén rejtélyesen viselkedett. Egyikőjük szerint "kilenc nappal a torna kezdete után láttam ahogy banánt majszol és egy pohár narancslevet iszik a reggeli gyakorló edzések után. Bármilyen étel elfogyasztása a gyakorlás vagy a meccsek előtt általában tabu a szumóban, mert az intenzív edzés és a nagy nyomás alatt kialakuló stressz émelygést okozhat bármelyik birkózónál."

A Futagoyama istálló (ahová Takanohana is tartozik) egyik dolgozója hozzátette: "Takanohana teljesen egyedül hagyta el a Kokugikant a napi meccseit követően. Feltételezések szerint egy gerincmasszőrt készült meglátogatni, de nem tudjuk hogy valójában hová ment."

Az istálló tisztviselőinek elmondása szerint otthon szeretett dolgozni a tornagépein. "Jobban szeretem ha a ringben nyújtott teljesítményem beszél helyettem, ahelyett hogy a felkészülési módszereimet magyarázgatnám. Csak a meccsek számítanak" - mondta Takanohana a tornát megelőzően.

Két vesztes meccset követően Takanohana egymás után nyolcszor győzedelmeskedett, de térdsérülése nyilvánvalóan még mindig gyötörte. Egyesek azt beszélték, a visszatérése még mindig túl korai volt. Felesége, Keiko - aki a Futagoyama-beya szervezője (ő vette át az okami-szan feladatkörét, miután Futagoyama ojakata elvált feleségétől - Bandey)- természetesen nem akarta hogy birkózzon a tornán. Valójában Futagoyama hejafőnök és Takanohana is egyetértettek ebben, mindketten várni akartak a következő tornáig amíg a térdsérülés teljesen meggyógyul.

Azonban a Japán Szumó Szövetséget kezdte felbőszíteni Takanohana hosszú hiányzása, tehát közölték vele, hogy birkózzon, vaqy vonuljon vissza. Az ultimátum miatt Takanohanának nem volt más választása, mint hogy visszatérjen a ringbe.

Keiko kétségbeesve kérlelte férjét, hogy azonnal vonuljon vissza, ha nem tudja tovább késleltetni visszatérését. Egy segítő szerint Takanohana a következőket mondta neki: "Muszáj megtartanom a jokozuna címet, és ez most azt jelenti, hogy birkóznom kell. Ha sorozatosan veszíteni fogok és mégis vissza kell vonulnom, elválhatsz tőlem, ha azt akarod."

A heja tisztviselőit meglepte Takanohana érzéketlen hozzáállása a házasságához. Legtöbbjük eddig azt gondolta, hogy Takanohana és Keiko remekül dolgoznak együtt, és egy napon együtt fogják irányítani a Futagoyama csapatot. Azonban amióta Takanohana megsérült, kezdenek egymástól elszakadni.

A Hanada család egyik közeli barátja szerint "Keiko nem volt túl boldog, hogy Takanohana legfontosabb dolga volt Franciaországba látogatni és alávetni magát a térdműtétnek. Vitatkoztak rajta, de Takanohana elhatározta, hogy megy. Azon is vitatkoztak, hogy Keiko is csatlakozzon-e hozzá vagy sem. Végül együtt utaztak el, de Keiko úgy gondolta, az operáció Takanohana sportpályafutásának végét jelenti."

Takanohana eredeti terve az volt, hogy Párizsban aláveti magát az operációnak, majd három hónap pihenés után a januári tornán fog visszatérni. Keiko folyamatos aggódása ellenére Takanohana sosem tájékoztatta Keikót sérülésének állapotáról, mondták az istálló segítői.

Amikor az első két meccset elvesztette a tornán Takanohana, azt mormogta csapattársának, Takanowakinak [nyilván elírás - Bandey] hogy nem biztos hogy folytatni tudja. Amikor Keiko ezt meghallotta, azt mondta neki: "Én is tudni szeretném, hogy vagy". Takanohana félresöpörte. Ezután Keiko már nem tudott vele többet beszélni, tehát úgy döntött, hogy csak figyelni fogja.

Ha mást nem is, de az istállót felélénkítette Takanohana visszatérése. "Takanohana szereplése több nézőt vonz ide. Minél több a néző, annál motiváltabb a többi birkózó is" mondta a Futagoyama-beya egy alkalmazottja.

Takanohana hatását nem szabad lebecsülni. "Még mindig nagyon népszerű" mondja a szumószövetség egyik tisztviselője. "Remélem még további öt évig ki tud tartani."

Takanohana és Musashimaru képét választották a következő torna, a Kyushu Basho poszterére. Takanohana fotója szerepelni fog továbbá a jövő évi naptár januári és februári oldalain. A Szumószövetség addig akar pénzt csinálni Takanohanából, amíg csak lehet.

Másrészt viszont, amikor Takanohana elkezdett rendszeresen kikapni ellenfeleitől, a rajongók kezdtek elpártolni tőle. Ahhoz, hogy a szumó népszerű maradjon, szüksége van olyan bírkózókra, akik küzdőszellemet mutatnak és felfele kapaszkodnak a ranglétrán.

Egyelőre azonban úgy látszik, Takanohana karrierje és házassága is rendben van, tehát a híres birkózó mindkét gyűrűjéhez, vagyis mind a jegygyűrűjéhez, mind a játékteret határoló rizsszalma-gyűrűhöz is ragaszkodik.

2002 szeptember 30.