Terao visszavonul
(A Jomiuri Simbun cikke)

Vissza a Cikkek indexhez

A népszerű szumóbirkózó, Terao az őszi nagy szumótorna utolsó vasárnapján bejelentette visszavonulását. Aznap, a tokiói Ryogoku Kokugikanban vívott utolsó meccsét az Oginishiki feletti fényes győzelem koronázta. A volt szekivake mérlege ezzel 5 győzelem és 8 vereségre javult, két napot pedig hátfájdalmai miatt volt kénytelen kihagyni.

A 39 éves szumós, aki a Dzsúrjó osztály alsó felébe, a Dzsúrjó 11-es rangba volt sorolva, ezzel a negatív mérleggel a Makusita osztályba csúszott volna vissza a következő tornán.

Terao a profi szumó pályafutását 1979 júliusában kezdte meg, és szumótörténelmet írt, amikor bátyjával, Sakahoko-val együtt 1989 márciusában a nagy tekintélyt jelentő szanjaku rangokat elérték. 93 tornán vett részt, és a legfelső, Makunoucsi osztályban 1378 győzelmet aratott. Mindkét eredmény a valaha elért második legtöbb a rekordok sorában.

"Még mindig erős a vágyam, hogy folytassam a küzdelmeket" - mondta Terao, aki reménykedett abban, hogy 40 éves koráig képes lesz küzdeni. "A szumó nélkül magányos leszek".

A visszavonulás ellenére Terao nem szakít véglegesen a szumó világával. Testvéréhez, Sakahoko-hoz csatlakozva együtt fogják irányítani az Izutsu istállót.

Fordította: a szumo.hu új munkatársa, Kiss Attila