Tomonohana hajlevágási ceremóniája (danpatsu)
(ford. Kiss Attila)

Vissza a Cikkek indexhez

Szeptember 28-án a Kokugikanban tartották a 38 éves Tomonohana (volt komuszubi) hajlevágási ceremóniáját. Tomonohana középiskolás tanári állását feladva csatlakozott annak idején a Tatsunami-beyához. A fő ösztönzést Mainoumitól kapta, aki csapattársa volt a Nihon Egyetemi Szumó Klubban, és szép sikereket ért el az Ózumóban.

Több mint 230 ember, köztük Takanohana jokozuna és Tomonohana idősebb fia csatlakoztak az ünnepséghez. "Mély benyomást tett rám ez a dolog" - mondta Tomonohana, miután Tatsunami oyakata (a korábbi Asahiyutaka komuszubi) elvégezte az utolsó vágást.

"Korábban megfogadtam, hogy ma nem fogom magamat elsírni, de ahogy a vágások hangját hallgattam, szörnyen elbúsultam. Habár nem voltam egy igazán stabil teljesítményt nyújtó birkózó a pályafutásom alatt, mégis úgy érzem, hogy messzebre jutottam mint amit valaha el tudtam képzelni" - mondta Tomonohana oyakata, aki végülis nem tudta elfojtani könnyeit, mialatt fia is megtett egy vágást.

Legutóbbi sérülése óta most jelent meg először a dohjón Tochiazuma ózeki, aki saját elmondása szerint nem érez már fájdalmat és kezd szépen felépülni. Tochiazuma hozzátette, hogy minden nap figyelemmel kíséri a mérkőzéseket a TV-ben, melyek során Takanohana igen jó benyomást tett rá. "Úgy gondoltam, hogy a felépülése sokkal több időt fog igénybe venni. Nem könnyű dolog keménynek és saját szintedhez viszonyítva is versenyképesnek lenned egy hon-basón, amibe hirtelen belecsöppensz" - mondta Tochiazuma.

Időközben Takahohana jokozuna megtagadta a riporterektől a válaszadást, tartva attól hogy egyébként elterelné a figyelmet Tomonohana visszavonulási ceremóniájáról.

[A torna alatt, amíg szavát sem lehetett venni, vajon miről nem akarta elterelni a figyelmet? - Bandey]